Морските свинчета са популярни домашни любимци, известни със своя очарователен

...
Морските свинчета са популярни домашни любимци, известни със своя очарователен
Коментари Харесай

Въшки по морските свинчета

Морските свинчета са известни домашни любимци, известни със своя обаятелен външен тип, обществено държание и гальовен темперамент. Въпреки това, като всички животни, те също са податливи на разнообразни здравословни проблеми, в това число заразяване с въшки. Въшките са дребни паразитни инсекти, които се хранят с кръвта на своя гостоприемник, причинявайки сърбеж и дискомфорт.

Какво би трябвало да знаем за въшките по морските свинчета?

Има два типа въшки, които нормално заразяват морските свинчета: главови въшки и акари.

Въшки

Главовите въшки са дребни инсекти, които живеят по скалпа и шията на морските свинчета. Те са светлокафяви на цвят и с размерите на глава на топлийка. Те снасят яйцата си, наречени гниди, върху космите покрай кожата и се хранят с кръвта на гостоприемника.

Космени акари

Акарите са дребни, едвам забележими акари, които живеят в козината на морските свинчета. Те се хранят с кожни кафези, масла и други останки, намиращи се по космите и кожата на гостоприемника. За разлика от въшките, акарите не се хранят с кръвта на гостоприемника.

Причини

 Кожни проблеми при морските свинчета

Заразяването с въшки при морските свинчета нормално се предизвиква от непосредствен контакт със инфектирани животни или нечисти кафези, постелки или принадлежности за подкастряне. Морските свинчета, които са настанени с други инфектирани животни или живеят в пренаселени условия, са изложени на нараснал риск от заразяване с въшки.

Симптоми

Най-честият признак на заразяване с въшки при морски свинчета е сърбеж и чесане. Това се предизвиква от въшките, които хапят кожата, с цел да се хранят с кръвта. Други признаци на заразяване с въшки включват:

- Безпокойство и дискомфорт;

- Косопад;

- Струпеи и рани от чесане;

- Матова, сплъстена козина;

- Анемия (в тежки случаи).

Лечение

Заразяването с въшки при морските свинчета може да се лекува с антипаразитни медикаменти, като ивермектин или селамектин, които могат да бъдат предписани от ветеринарен доктор. Освен това е значимо да почистите усърдно и дезинфекцирате клетката и постелята на инфектираното морско свинче, както и всички принадлежности за подкастряне, употребявани върху животното.

Предотвратяване

 Морско свинче

За да се предотврати заразяването с въшки при морските свинчета, е значимо да се поддържат положителни хигиенични практики и да се настанят животните в чисти, просторни жилищни пространства. Редовното подкастряне и разчистване на клетката и постелята също може да помогне за понижаване на риска от заразяване с въшки.

Ако имате повече от едно морско свинче, също по този начин е значимо постоянно да проверявате всяко животно за признаци на заразяване с въшки и да лекувате неотложно всички инфектирани животни, с цел да предотвратите разпространяването на въшките към другите животни.

В умозаключение, заразяването с въшки е постоянно срещан здравословен проблем при морските свинчета. С навременна диагностика и лекуване, заразяването с въшки може да се ръководи дейно и здравето и благосъстоянието на вашето морско свинче могат да бъдат поддържани. Ако подозирате, че вашето морско свинче има въшки, значимо е да се консултирате с ветеринарен доктор за уместно лекуване и съвет.

Вижте също:

- Проблеми със зъбите на морските свинчета;

- Очни болести при морските свинчета;

- Кожни болести при морските свинчета;

- Други заболявания при морските свинчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР