Морските свинчета са популярни домашни любимци, известни със сладкия си

...
Морските свинчета са популярни домашни любимци, известни със сладкия си
Коментари Харесай

Лишеи по морските свинчета

Морските свинчета са известни домашни любимци, известни със сладкия си външен тип и приятелско държание. Въпреки това, както всяко друго живо създание, морските свинчета са предразположени към разнообразни здравословни проблеми. Един от постоянно срещаните здравословни проблеми при морските свинчета са лишеите.

Лишеят е положение на кожата, породено от гъбична или бактериална зараза. Може да засегне всяка част от тялото, само че нормално се среща по кожата, козината и ноктите. Когато лишеят болести морските свинчета, той предизвиква признаци като загуба на коса, зачервяване, сърбеж и лющене на кожата. Ето по-отблизо лишеите по морските свинчета.

Основната причина за лишеите по морските свинчета е гъбична или бактериална зараза. Някои от гъбичките и бактериите, които предизвикват лишеи, включват Trichophyton mentagrophytes, Microsporum canis и Staphylococcus intermedius. Морските свинчета могат да се заразят с лишеи посредством пряк контакт с други инфектирани животни или нечисти предмети.

Симптомите на лишеите по морските свинчета могат да варират според от тежестта на инфекцията. Някои постоянно срещани признаци, че вашето морско свинче може да има лишеи, включват:

Загуба на четина: морските свинчета с лишеи може да имат плешиви петна или изтъняла четина в засегнатите области.

Зачервяване: Кожата към засегнатата област може да наподобява зачервена и възпалена.

Сърбеж: морските свинчета с лишеи могат да надраскат или ухапят прекалено засегнатата област заради сърбеж.

Лющене: Кожата към засегнатата област може да е суха и лющеща се, с дребни люспи или струпеи.

 Морско свинче

Загрубяла кожа: В тежки случаи кожата може да стане кора и да изтича гной.

Лечение на лишеи по морски свинчета

Ако подозирате, че вашето морско свинче има лишеи, значимо е да го заведете на ветеринар за вярна диагноза и лекуване. Ветеринарният доктор може да вземе остъргване на кожата или проба от коса за проучване, с цел да дефинира типа на гъбичките или бактериите, причиняващи лишеите.

Лечението на лишеите по морските свинчета нормално включва потреблението на противогъбични или антибактериални медикаменти. Ветеринарният доктор може да предпише местни кремове или перорални медикаменти за лекуване на инфекцията. От решаващо значение е да следвате инструкциите на ветеринаря по какъв начин да прилагате лекарството и какъв брой дълго.

В допълнение към медикаментите, можете също да помогнете на вашето морско свинче да се възвърне, като поддържате клетката му чиста и суха. Уверете се, че постелята се сменя постоянно и избягвайте потреблението на влажно или мухлясало сено. Можете също по този начин да изкъпете вашето морско свинче с мек шампоан, с цел да успокоите кожата му и да премахнете всевъзможни корички или люспи.

Предотвратяване на лишеи по морски свинчета

За да предотвратите появяването на лишеи по вашето морско свинче, значимо е да поддържате жилищната му зона чиста и хигиенична. Уверете се, че клетката е задоволително просторна, с цел да може вашето морско свинче да се движи комфортно и му осигурявайте всекидневно прясно сено и вода. Редовно почиствайте клетката и отстранявайте всички влажни или нечисти постелки.

Също по този начин би трябвало да избягвате въвеждането на нови морски свинчета в дома си без подобаваща карантина и здравни инспекции. Ако забележите признаци на лишеи по вашето морско свинче, изолирайте го от други домашни любимци и неотложно потърсете ветеринарна помощ.

Лишеите са постоянно срещано кожно заболяване, което визира морските свинчета. Причинява се от гъбична или бактериална зараза и може да аргументи признаци като косопад, зачервяване и сърбеж. Ако подозирате, че вашето морско свинче има лишеи, от решаващо значение е да потърсите ветеринарна помощ за вярна диагноза и лекуване. Като поддържате чиста жилищната част на вашето морско свинче и упражнявате добре.

Вижте още:

- Въшки при морското свинче;

- Кожни заболявания при морските свинчета;

- Диария при морските свинчета;

- Очни заболявания при морските свинчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР