Морските свинчета са интелигентни и като цяло доста любопитни малки

...
Морските свинчета са интелигентни и като цяло доста любопитни малки
Коментари Харесай

Какво да правим, ако морското свинче избяга

Морските свинчета са интелигентни и като цяло много любопитни дребни животни, тъй че има късмет да избягат при първа опция. В взаимозависимост от местоположението на клетката и дали има отворени порти е допустимо домашно морско свинче да е излязло и отвън къщата. Ще ви дадем някои препоръки, които ще ви оказват помощ да се опитате бързо да намерите изгубено морско свинче.

Ако сте сигурни, че морското свинче е в дома ви

Ако вашето морско свинче живее на закрито, то най-вероятно към момента е някъде в къщата. Имайте поради, че уплашеното морско свинче може доста добре да се скрие встрани. Затова следвайте следните стъпки:

Затворете вратите и прозорците

Уверете се, че всички външни порти са затворени, с цел да можете да ограничите търсенето до вътрешността на дома ви. Трябва също по този начин да пандизите всички отваряеми прозорци, ако безстрашният ви домакински любим откри път към первазите.

Проверете всяка стая

След като сте обезпечили основните порти, е време да започнете търсенето. Морските свинчета могат да съумеят да се изкачат по някои типове стълби и сигурно могат да скочат надолу по тях. Може да се наложи да разширите търсенето си до другите етажи на къщата, в случай че имате. Претърсете една стая едновременно и когато сте сигурни, че сте ревизирали подробно всеки ъгъл и под всяка повърхнина на стаята, излезте от стаята и затворете вратата след себе си.

Затворете всички други домашни любимци в една стая

Ще би трябвало да премахнете котките и кучетата от търсенето, тъй като бягащото морско свинче е прекомерно огромно прелъщение за множеството по-големи домашни любимци. В идеалния случай ги дръжте, до момента в който не претърсите първата стая, или ги пуснете в предпазена градина или друга зона. След като претърсите първата безвредна стая, поставете другите си домашни любимци там и затворете вратата. Това ще улесни лова.

Използвайте храна

Използвайте обичаното лакомство на вашето морско свинче и го поставете на леснодостъпно място в стая, в която смятате, че е морското свинче. Ще би трябвало да държите под око, с цел да можете да хвърлите забрадка върху морското свинче и да го хванете, когато го забележи.

Търсене през нощта

 Mорското свинче избяга Снимка: analogicus/pixabay.com

Морските свинчета са нощни животни, което значи, че са дейни през нощта и са склонни да спят денем. Това значи, че вашето търсене ще бъде по-плодотворно, в случай че се прави през нощта. Вашето морско свинче ще е по-вероятно да надуши семената, които сте му оставили.

Използвайте забрадка

Хващането на пъргавото морско свинче не постоянно е доста елементарно, изключително в случай че е уплашено и паникьосано. Може да откриете, че елементарното мятане и улавяне утежнява нещата и изпраща вашия домакински любим в още по-голяма суматоха. Вземете чиста забрадка и когато видите дребния си окосмен дезертьор, хвърлете кърпата върху него, преди бързо да съберете кърпата и морското свинче.

Ако смятате, че морското свинче е отвън дома

Независимо дали държите морското си свинче на закрито или е имало отворена врата за достъп до външния свят, има късмет то да излезе на открито. Ако това е по този начин, ловът ще бъде по-труден, само че не би трябвало незабавно да губите вяра. Ключът към търсенето навън е привличането на помощта на другите.

Говорете със съседите

Посетете съседите си и им кажете, че вашето морско свинче е изчезнало. Ако имате фотография, вземете я със себе си, с цел да знаят какво да търсят. В противоположен случай дайте допустимо най-точно изложение. Помолете ги да огледат бързо градините и икономически постройки и да следят през идващите няколко дни. Местните деца могат да се окажат доста потребни, тъй като са любознателни и обичат да играят навън.

Свържете се с ветеринари, приюти и спасители

Ако някой е намерил загубен домакински любим, той нормално ще се свърже с ветеринар или локална избавителна работа. Дори в случай че тази организация не одобри изгубеното животно, те нормално ще пазят детайлности за самото животно и данни за контакт на хората, които са го намерили, което може да е всичко, от което се нуждаете, с цел да се съберете още веднъж с вашия домакински любим. Проверете и разгласи за открити животни в интернет.

Оставете вратата отворена

След като на вашето морско свинче му писне да се скита по улиците, то може да реши да се върне в дома си. Въпреки че не е наложително морските свинчета да имат същите навигационни умения като изгубена котка или куче, допустимо е морското свинче да е стигнало единствено до храстите от другата страна на пътя, преди да се върне в личната си градина. Оставете портите си отворени, с цел да позволите безвредно връщане.

Публикувайте в обществените медии

Повечето градове и квартали имат свои лични страници в обществените медии. Присъединете се към групите и публикувайте детайлности за вашето изгубено морско свинче. Обикновено ще откриете, че такива изявления се споделят сред съседи, което ви разрешава да привлечете помощта на доста хора във вашия регион, без да се постанова да ги посещавате всички.

Листовки за квартала

Отпечатайте листовки и ги раздайте на хората или залепете на подобаващи места. Хората ще могат ясно да си спомнят по какъв начин наподобява морското свинче, в случай че имат фотография, и ще могат по-добре да запомнят към кого да се свържат, в случай че видят морско свинче по улиците.

Вижте още:

- Изненадващи обстоятелства за морското свинче;

- Защо да изберем морско свинче за домакински любимец;

- Защо морското свинче не яде.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР