Морските свинчета са често срещани домашни любимци. Те живеят средно

...
Морските свинчета са често срещани домашни любимци. Те живеят средно
Коментари Харесай

Болестите при морските свинчета

Морските свинчета са постоянно срещани домашни любимци. Те живеят приблизително 8-10 години. Но какъв брой дълго животното ще живее във вашия дом, в съвсем всички случаи зависи от изискванията на развъждане и вярната грижа за морските свинчета. Ако храните и се грижите за гризача погрешно, той несъмнено ще се разболее. Как да разберете дали морското свинче е болно и се нуждае от ветеринарна помощ?

Болести при морските свинчета

Болестите по морските свинчета могат да бъдат разграничени на 5 групи. Първата група са болести, породени от недохранване и поддържане. Най-честите здравословни проблеми. Други заболявания при морските свинчета са:

Генетични недостатъци при морските свинчета

Те се записват в случаите, когато мъжки и женски, които са носители на " дефектния " ген, се чифтосват. Често такива „ дефектни “ свинчета се продават на нерегламентирани пазари, защото продавачите не наблюдават чистотата на линията, стремейки се единствено към облага.

Инфекциозни болести при морските свинчета

Това са бактерии, вируси, гъбички. За благополучие инфекциозните болести при морските свинчета не се записват доста постоянно, защото те рядко се извеждат на открито, няма контакт с други животни. Не би трябвало обаче да се отпускате и да приемате, че откакто вашият домакински любим седи в клетка с дни, тогава няма да се разболее от нищо инфекциозно и рисково.

Паразитни болести при морските свинчета

Както кожните, по този начин и чревните паразити могат да накарат морското свинче да не яде нищо, да стане тъжно, летаргично и едва. Външният тип на болното морско свинче не е прелестен.

Наранявания

Гризачите са дребни, нежни, костите са тънки, тъй че грубото и невнимателно боравене с тях може да докара до съществени пострадвания. Например, в случай че морското свинче бъде оставено да тича на пода, можете инцидентно да го стъпите. Или дете, което желае да го гушка, ще вземе гризача на ръце, вследствие на което то може да счупи съзнателно костите, мощно да притисне вътрешните органи или даже да го пусне на пода.

 Морско свинче

Какво да вършим с болно морско свинче?

Ако имате домакински любим вкъщи, тогава първото нещо, което би трябвало да извършите, е да му осигурите верни условия, както и да намерите наблюдаващ ветеринарен доктор. Може да не се нуждаете от ветеринарен доктор, само че в случай че внезапно нещо се случи с вашето животно, тогава към този момент ще сте подготвени и ще знаете какво да вършиме, къде да се обадите, в случай че да вземем за пример морското свинче не яде нищо. Не всеки ветеринар ще лекува морско свинче. Това е доста сложна специализация. Затова потърсете клиника с ветеринарен доктор за гризачи.

Трябва да се свържете с него и когато забележите признаци на заболяване в морското свинче и когато желаете да сте сигурни, че всичко е наред с вашия домакински любим.

Симптоми на болести при морските свинчета

Някои признаци би трябвало неотложно да ви предупредят за проблем. След като ги забележите, би трябвало неотложно да се свържете с ветеринарен доктор, който въз основа на клинични признаци ще сложи диагноза и ще предпише лекуване на болното морско свинче. Не оставяйте обстановката да се развие, надявайте се, че домашният любим ще се възвърне самичък. Същото важи и за лечението: не давайте сами никакви медикаменти. При такова малко животно има огромен риск да превишите дозата десетки пъти или даже да дадете нещо, което ще убие гризача.

Ето признаците при болести на морските свинчета, които би трябвало да предупредят човек:

- загуба на вкус или видимо утежняване (не яде нищо);

- тайни от очите (сълзи, гной);

- диария при морското свинче;

- неочаквана загуба на тегло;

- може да се забележи загуба на четина, нейното срастване, несъразмерна разрошеност (забелязва се, че животното не е здраво);

- кожата е покрита с рани, корички или се обелва (като пърхот);

- деформиране на костите;

- неуверена походка;

- заспалост и незаинтересованост, или гризачът непрекъснато лежи, без да отваря очи;

- кашлица, настойчиво кихане, тайни от носа;

- дихателна непълнота (диша прекомерно постоянно или, в противен случай, доста рядко, мъчно, с хрипове);

- трептене на морското свинче, макар че стаята не е студена, може да има парализа или, назад, крампи;

- съществуването на кожни паразити.

 Хранене на морско свинче

Ако забележите най-малко едно от горните, неотложно потърсете помощ! Няма потребност да чакате, до момента в който всички признаци се „ съберат “ едновременно или животното се разболее изцяло. Много медикаменти са смъртоносни за морските свинчета, тъй че единствено ветеринарен доктор може да лекува.

Най-честите болести на морските свинчета

Много постоянно срещани са очните болести при морските свинчета. Това е конюнктивит и катаракта (често диабетна). При морските свинчета постоянно се появява костно образувание по външната повърхнина на окото, което се назовава лимб.

Друго заболяване, което се записва при тези гризачи, е псевдотуберкулозата (бактериална етиология). При нея се образуват възли върху засегнатите органи/тъкани. При псевдотуберкулоза при животно се следи загуба на вкус (с следващо изтощение), диария, даже парализа. Лечението на животното би трябвало да се прави извънредно в болница, само че не и вкъщи!

Понякога се записва паратиф при свинчета, при които апетитът изчезва (животното не яде нищо), козината се разрошва, очите се замъгляват, появяват се диария и заспалост. Веднага щом притежателят забележи такива признаци, той би трябвало неотложно да се свърже с ветеринарен доктор. Лекарят ще избере лекуването, ще предпише антибиотици, както и лекарство, което ще унищожи причинителя на болестта (така наречените бактериофаги).

Ако животното се мокри покрай ноздрите, кашля и киха, търка носа си с лапи, диша с хрипове и мъчно, тогава това може да е пастьорелоза (човек също може да има това заболяване). Какво да извършите в този случай? Незабавно се свържете с ветеринарен доктор (уви, животното ще би трябвало да бъде евтаназирано, тъй като лекуването съвсем постоянно не работи)!

Не единствено дихателните органи страдат при морското свинче, постоянно храносмилателната система също. Едно е, в случай че казусът е в неправилното хранене на морското свинче, в този случай ще бъде задоволително да измененията диетата. Но в последна сметка диарията, повръщането и загубата на вкус (не яде нищо, даже най-любимите лакомства) са свързани с доста по-сериозни болести (например с инфекциозни заболявания).

 Здраво морско свинче

Рахитът се записва при кучета, морски свинчета и хора. При липса на калций и витамин D в храната костите стават меки, чупливи, елементарно се огъват и чупят. И в случай че гризачът се храни погрешно, не се дават витаминни добавки, държи се в мрачен ъгъл, тогава създанието ще се разболее доста бързо.

Може ли човек да се болести от морското свинче?

Може би, само че не с всички проблеми. Въпреки че описът с заболявания, които човек може да получи от свинчето, не е дребен. Тук са и паразитни, и вирусни, и бактериални, и гъбични болести по морските свинчета.

Паразитни

Човек най-често се заразява със стронгилоидоза, лямблиоза (причинена от протозои).

Бактериални

Туберкулоза, бруцелоза, лептоспироза, листериоза, салмонелоза. Както можете да видите, описът с заболявания при морските свинчета не е дребен, тъй че човек постоянно би трябвало да бъде нащрек. Веднага щом свинчето има подозрителни признаци, неотложно отидете при ветеринарния доктор, без да отлагате визитата.

Гъбични

Трихофитоза или микроспория – това са лишеи. Няма да е толкоз елементарно да премахнете гъбичките, дълго време животното остава притежател на спори (дори и да не се разболее). И през цялото това време индивидът ще бъде в заплаха.

Вирусни

Грипът се предава както от животно на човек, по този начин и назад. Лечението би трябвало да стартира неотложно и единствено ветеринарен доктор би трябвало да избере медикаментите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР