Морски вълни, ромон на листа, чуруликане на птички или най-новият

...
Морски вълни, ромон на листа, чуруликане на птички или най-новият
Коментари Харесай

Музиката като приспивателно?

Морски талази, ромон на листа, чуруликане на птички или най-новият албум на обичаната ви група – доста хора настояват, че музиката им оказва помощ да заспят. Освен че работи приспивно, музиката отстранява и външните и вътрешните дразнители, които биха могли да смутят съня. До този извод стига и едно ново проучване. Който от време на време заспива мъчно, страда от нарушавания на съня. Тези нарушавания се показват в отклоняване от естествените модели, което покачва риска от проблеми със здравето и се отразява отрицателно върху качеството на живота на пострадалите. Една от най-честите форми е безсънието, т.е. неспособността за спане или заспиване. Има, несъмнено, и други признаци, които за благополучие се демонстрират рядко – да вземем за пример сънна апнея и нарколепсия. Нарколепсията е мозъчно нарушаване, при което засегнатите могат да заспят ненадейно във всеки един миг.

Музика против нарушавания на съня ?

Според проучването, извършено от Табита Трехан и екипа й от университета на Шефилд (Великобритания), към този момент има хора, които лекуват нарушаванията на съня си с музика. Учените провели онлайн анкета измежду необятната общност, в която се оценявали навиците за сън на хората и тяхната благозвучност. Повече от половината интервюирани съобщили за един или различен тип разстройване на съня. Около една трета да вземем за пример се оплакали от всекидневни проблеми със заспиването,често будене през нощта или прекомерно ранно пробуждане. Резултатите от анкетата били оповестени в списание PLOS ONE. От 650 участници 60 % признали, че слушат музика като сънотворно средство. Запитани за музикалните им желания, те посочили  14 жанра и 545 композитора, чиито творби слушали преди заспиване. Дори тези участници, които нямали проблеми със съня, употребявали музиката във всекидневието си, с цел да се провиснал и подобрят качеството си на сън. Анкетираните били на мнение, че музиката подтиква съня и не разрешава на вътрешното ни безпокойствие или на външни фактори да прекъсват отдиха ни. Изследването посочило също, че най-вече младежи слушат музика, с цел да заспят по-лесно. Спокойната мудна музика е изключително целесъобразна за тази цел.

Какво влияние има музиката ?

Учените не вършат изводи за психичния резултат на музиката – резултатите от тяхното проучване свидетелстват единствено за убеждението на интервюираните, че музиката им оказва помощ да заспиват. То предлага и първите доказателства за това, че доста хора употребяват музика от разнообразни жанрове като „ лекарство “, вярвайки, че тя усъвършенства съня им .

Адаптация: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР