Морски таксита ще кръстосват морето и ще свързват кварталите на

...
Морски таксита ще кръстосват морето и ще свързват кварталите на
Коментари Харесай

Невиждана за България атракция пускат край Бургас

Морски таксита ще кръстосват морето и ще свързват кварталите на Бургас. Това е най-новата концепция на локалната администрация.

Проектът е още в начален стадий, само че първият хидробус може действително да бъде пуснат още идната пролет, написа в. Монитор.

За да се случи водният превоз на къси дистанции, е належащо да се трансформират най-малко две наредби.

По този мотив във вторник в Бургас дойде транспортният министър Росен Желязков. Той разгледал на място пристанището дружно с шефа на Морска администрация кап. Живко Петров и кмета на града Димитър Николов.

Кеят до Магазия 1 на врата ще бъде една от отправните точки, от която ще потеглят морските таксита. Идеята е хидробусите да плават от Морската гара до Сарафово, Крайморие, остров Света Анастасия и рибарското населено място Ченгене Скеле в местността Отманли.

А в по-късен стадий да бъдат пуснати и до прилежащите курорти Поморие, Черноморец, Созопол и Несебър.

Право да бъдат морски таксита ще имат дребни, само че бързи корабчета.

Освен че ще бъдат потребни за жителите и гостите на града, те ще бъдат и тип атракция, стана ясно от късия брифинг, даден от кмета Димитър Николов, шефът на " Морска администрация " кап. Живко Петров и транспортният министър Росен Желязков.

Атракцията се чака да влезе в деяние още от идващото лято. Идеята за хидробусите е заимствана от Дания и Швеция, които имат опит с плаванията в градски условия.

" За да стане това факт, ще би трябвало да се трансформират две наредби, като тук към този момент думата ще има Министерството ", уточни кап. Живко Петров.

Община Бургас има желание да закупи ново корабче, което да обикаля сред петте дестинации. То ще е за по-малко пасажери от в този момент настоящия катамаран „ Анастасия “, само че за сметка на това ще е два пъти по-бързо и ще може да се употребява и при по-бурни талази.

Димитър Николов даде обещание, че този тип превоз няма да е приоритет единствено на общината. Ще бъде дадена опция и на частни корабчета да извършват плаванията сред петте кейови точки в залива.

Само преди дни Министерският съвет даде на Общината право да строи на морското дъно до Острова, като по този метод ще се разшири пристана там.

На финалния стадий е завършването на пристанището в Крайморие, следва да бъде построен нов кей в Ченгене скеле още веднъж по план.

" Искаме от Министерството на превоза опростяване на процедурите за вътрешно плавателни връзки с хидробуси, както и по-бързо узаконяване на пристанищата, които построяваме ", сподели кметът Димитър Николов.

" Оттеглих законопроекта за пътните транспортни средства, тъй като той не регламентира придвижването на скутери, тротинетки, ховърбордове. Трябва да бъдат контролирани и процедурите за дроновете, както и за леката авиация ", сподели министърът на превоза Росен Желязков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР