Морето по Северното Черноморие е пълно с лефер. Върховният хищник

...
Морето по Северното Черноморие е пълно с лефер. Върховният хищник
Коментари Харесай

Странно нашествие в Черно море: Върховен хищник убива наред! Жертвите му мърдат в устата, а рибарите вият на умряло

Морето по Северното Черноморие е цялостно с лефер. Върховният див звяр в Черно море цялостни лодките от десетина дни, само че до момента в който част от риболовците се радват, други са недоволни, тъй като пристигна ли леферът, всички други риби бягат под паника във вътрешността от сигурна крах.

Няма да дойдат и пасажите паламуд, считат морски вълци. Те са пресметнали, че на север вкусната едра риба приижда през няколко години – имало богат улов през есента на 2007, 2012, 2016 година и предходната година. Затова тази се брои за нулева за паламуд.

“Годината няма да е паламудена. Друга есен по това време – октомври, ври и кипи от риба. Сега – нищо. Няма паламуд, няма чернокоп. Само малко барбун и сафрид ”, удостовери пред “Труд news ” опитният рибар капитан Красимир Вангелов за обстановката в южните ни води.

Колегите му на север споделят, ченашествието на лефер е необичайно, защото водата още е прекомерно топла – 21-22 градуса, а той се появява, когато тя захладнее до 17 градуса. Очевидно бързо се приспособява към климатичните промени, разясняват риболовци.

Те го съпоставят с пираня – яде всичко, което мърда – сафрид, илария, цаца, кая. Убива наред, даже и когато не може да погълне повече. Изяжда единствено 10% от плячката и постоянно при улов в устата му мърда още пърхаща жертва.

Същото държание има и бебето на лефера – чернокопът. Рибарите го чакат в наши води след 20 октомври, тъй като дребните следват родителите си от Азовско море, където тече размножаването на типа. Децата вървят след възрастните, с цел да не бъдат изядени.

Хищната риба е чернокоп, до момента в който надвиши 300 грама. После към този момент се брои за лефер и цената є скача галактически. Въпреки многото лефер в морето на борсата във Варна той безапелационно е най-скъпата риба. Харчи се за 35-40 лева килото и бие с 5 лева калкана.

“Скъп е, тъй като е доста апетитен и много мъчно се хваща. Умен е – в случай че съзре нещо извънредно, бяга, също така постоянно къса влакната и отплува с примамката ”, споделят опитни риболовци. Според търговците за последните 2 седмици леферът въпреки всичко е поевтинял с 5 лева

Лодките кръстосват от зори Варненския залив, само че се връщат с малък сафрид. Едрият избяга във вътрешността и го ловят единствено корабите.

Заради нашествието на хищната риба сафрид по крайбрежието на север съвсем няма. Преди дни се появил откъс под нос Калиакра, само че край Варна хващат единствено малък – граца. Той се продава за 6 лева на борсата, а едрият – от корабите, е по 10 лева На север има и акула, защото щандовете на рибното пазарище са цялостни с прясно филе по 18 лева./кг.

Продава се и свеж ватос, именуван още морска лисица или калкан за небогати, тъй като има подобен тип и усет, само че коства едвам 10 лева./кг. Кая на сергиите съвсем липсва. В момента и тя се крие от лефера в крайбрежни камъни. Ако въпреки всичко се появи дребен улов, се харчи по 8 лева килото. Най-евтината риба на борсата си остава наловената с кораби цаца – 5 лева./кг.

С 10 лева по-скъпо се търгува зарганът. Въдичари го ловят край буните и всички скалисти места по крайбрежието. Опитните пълнят цели кофи за няколко часа, въпреки че дългата риба е хитра и не се хваща елементарно. Тя е доста вкусна пържена. Едрите екземпляри стават и за бирено мезе, в случай че се обработят с морска сол, оцет, черен пипер, дафинов лист и се оставят за денонощие да съхнат на предпазен от гларусите балкон.

На рибната борса “Краснодар ” в Бургас пък сафридът върви сред 5 и 8 лв. кг. Вече е наедрял, “приличен ”, както го назовават риболовците. На сергиите има и свеж барбун по 6 лв. кг. Някои морски вълци въпреки всичко са извадили паламуд от фризерите и той се харчи по 10 лв. кг. 20 лв. килото върви леферът, цацата е по 4 лв..

Търговците описват, че туристи на вятъра вървят да чакат лодките по пристанищата на юг от Бургас. Рибарите пърпорят из залива, само че към този момент слуката я няма.

На чепаре

Лодки вадят по 5-10 кила сафрид, само че им излиза златен

Паламуд, но миналогодишен, по 10 лева

На борсата в Бургас леферът е по 20 лв. за кг, а сафридът, който е ъгъл – по 5 лева Паламудът е миналогодишен – по 10 лева

По надолу от Несебър, в Бургаския регион, рибата също е ъгъл. Лодки вадят по 5-6-10 кила сафрид на чепаре. Морските вълци се жалват, че им излиза златен, поради разхода на бензин. “Хабим доста повече гориво, в сравнение с си коства за толкоз риба ”, споделят те.

Миналата година имаше паламуд. 500-1000 риби хванаха някои лодки. Но рибата очевидно е изменила миграционните си пътища.

Октомври е. Водите са още топли и не е тръгнала да мигрира. Да се надяваме че е това е повода – топлото море, споделят риболовците и на юг. Тук-таме ловят по някоя дребна “циганка ”- дребен паламуд, по 600 грама.

Напролет “майките ” влизат от Босфора и отиват към северните крайбрежия на Черно море, там се развъждат, рибките наедряват и потеглят назад. Есенният път минава към Босфора, към Мраморно море. Това е “магистралата ” на пасажите, обаче към този момент от тях няма и диря, споделят локалните.

Храна има в обилие, само че водата е 23 градуса

Не хвърлят хайвера, тъй като няма подобаващи условия

Капитан Красимир Вангелов споделя, че първите хванати лефери не били хвърлили хайвера си.

“За да има риба, нужни са две условия- храна и температурата на водата да е подобаваща. Храна има в обилие, само че топлото време не разрешава морето да изстине. Водата е още 23 градуса, което е извънредно висока температура за този сезон.

Такова е ситуацията освен при нас, а и при комшиите – в Турция. Колегите там дават препоръки да не размразяваме останалия от предходната година паламуд и да го пускаме на пазара, тъй като тази година, може да няма никакъв и да останем и без него ”, изясняват риболовците от Бургаско.

“Вече е октомври, в случай че си беше хвърлил обикновено хайвера, трябваше да има паламуд ”, разяснява капитан Красимир Вангелов.

Той споделя по какъв начин, когато уловили първите лефери тази есен, той и сътрудниците му рибари видели, че са цялостни с хайвер, което допуска, че несъмнено няма да има чернокоп (чернокопът е дребното на лефера б. а.).

Явно рибите задържат хайвера си, тъй като няма условия, подобаващи да го “хвърлят ” и да се размножат.

Пришълци в куката

Лодкари се радват на редки риби – смарид и морска лястовица

Едър образец може да се пласира за над 100 лева на познавач чревоугодник

Тодор Якимов театралничи с огромния образец от рядката морска лястовица, която уловил край Варна.

Редки риби хващат лодкарите край Варна, до момента в който чакат сафрид и попчета. Вътре да вземем за пример попада смарид, който предходната година липсваше въобще. Рибката е пришелец от Егейско море. Месото є прилича това на сафрида, само че множеството риболовци гастрономи настояват, че не е толкоз нежно.

Всички обаче хвалят вкусовите качества на друга екзотична риба – морската лястовица. Понякога дребни екземпляри от нея да попадат в мрежите. Морските вълци нормално ги връщат в морето и чакат слуката да им донесе лястовица над 2 кг. Това се случва извънредно рядко, само че неотдавна дни шансът се усмихна на варненски рибар. Тодор Якимов запечата улова с пост в страницата Морски риболов-Варна във фейсбук и получи аплодисменти от сътрудниците си.

Морската лястовица на борсата въобще не се предлага, а наедрял образец може да се пласира за над 100 лева на познавач чревоугодник. Рибата е красива – с розово-златисти отражения, по тази причина в предишното беше горделивост рибарската хижа да е украсена с препарирана лястовица. Тя е и особена – на главата има три израстъка, с които “ходи ” по дъното, може да издава пронизителни звуци, поради което е наричана и морска кукувица.

При заплаха морската лястовица литва във въздуха, а против нападатели е снабдена с бодли и плочки на главата. Екзотичната риба се среща в Черно и Средиземно море и елементи от Атлантика. Живее 14 година, населява песъчливи плитчини, храни се с мекотели, рачета и дребни рибки. Месото є е доста вкусно, може да се пече на скара, оваляна в морска сол и подправки или да се изпълни със счукан чесън, лук, девесил, домат и лимон и да се опече във фолио на фурна.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР