Море. Плаж. Във въздуха се носи приятно ухание на току-що

...
Море. Плаж. Във въздуха се носи приятно ухание на току-що
Коментари Харесай

Бразилия: Отличникът Неймар ще танцува самба за Шестата

Море. Плаж. Във въздуха се носи прелестно благоухание на преди малко опечено сочно месо. Заобиколени сме от ледено студена бира и красиви дами. И още веднъж море - този път от хора. Половината се движат под звуците на кавакиньо и пандейро. Типични бразилски принадлежности за самба. Останалата част гонят кожено кълбо и не смъкват необятните си усмивки. Няма човек в Бразилия, който да не харесва футбола.

Хората там са с гореща кръв. Емоционални и темпераментни. Пренасят го на " зеления килим ", където всеки мач с бразилско присъединяване предлага фиеста от красиви моменти. В съвсем всяко състезание, даже накрай света, можем да забележим представител на южноамериканската страна. И още по какъв начин, кой не би желал да даде на тима си парченце от тази нестихваща магия?

 Снимка 359113
Източник:

ФАЛСТАРТ

Всичко стартира през далечната 1930. Първото Световно състезание по футбол се организира в Уругвай. Бразилците са сложени при жребия и попадат в група " B ", където са в компанията на Югославия и Боливия. " Селесао " побеждава " Ла Верде " (4:0), само че изненадваща загуба от западните им съседи (1:2) попарва очакванията за трофея. По това време единствено първенецът от всяка група продължава напред.

Мъката продължава в идващото издание на конкуренцията. Тя планува единствено директни елиминации, а Бразилия изхвърча още в дебютния мач против Испания (1:3).

Мондиалът от 1938 за първи път се организира на Стария континент. Бразилците са единствените южноамериканци, които летят за Франция. В спиращ дъха мач на старта е отхвърлен мощния отбор на Полша (6:5 след добавено време). Леонидас бележи три попадения, а по-късно става голмайстор на шампионата. В идващия стадий " селесао " среща Чехословакия в един от най-кървавите мачове на международни финали (1:1).

Трима играчи са изгонени, а двама са със счупени ръце. Чехите приключват срещата с 8 индивида, а бразилците с 9. По правилник се играе втори мач на идващия ден. Жертвите на европейците са доста повече - 9 са главните състезатели, които не могат да вземат присъединяване. Бразилия се класира на полуфинал след 2:1.



Там чака настоящият първенец - Италия. Треньорът на " селесао " Пимиента позволява съдбовна неточност, решавайки да даде отмора на своя голмайстор Леонидас (по това време не са въведени смените). Липсата на класен изпълнител си споделя думата. Мачът е белязан от скандалното съдийство на швейцарския арбитър Вутрих. Освен че отсъжда противоречива дузпа за Италия, той не дава чист углавен удар в интерес на Бразилия за фаул против Патеско. " Скуадра адзура " печели с 2:1 и се класира на край, където побеждава Унгария.

Следва 12-годишна пауза поради Втората международна война.

" Селесао " е хазаин на Мондиал 1950. Тук към този момент и най-големите критици на бразилския народен тим са уверени в крайния триумф. Още от старта на конкуренцията лъха убеденост от футболистите на домакините. Първата групова фаза е преодоляна с лекост - 2 победи и 1 тъждество. Срещу Югославия е взет реванш за унижението от 1930 - 2:0, отборът на Мексико е разрушен с 4:0, а само Швейцария дава отпор на бразилците (2:2).



Във втората групова фаза, която ще дефинира новия международен първенец, блесва Адемир. Голмайсторът вкарва 4 попадения на Швеция (6:1) и оформя общата си сметка на шампионата на 8 против Испания (6:1). Последният мач от тази група се явява всекидневен край на шампионата. Домакините ще вдигнат трофея " Жул Риме " даже и при тъждество.

Бразилците, водени от звездата си Зизиньо, излизат пред 200 хиляди екзалтирали фена на " Маракана ". Някои локални издания даже отпечатват заглавия " Ние сме международни първенци " преди дуелът да е почнал. Журналистите показват къса памет, тъй като това издание на форума към този момент е претърпяло чутовна изненада. Родината на футбола - Англия губи от дилетантите от Съединени американски щати с 0:1.

 Снимка 352354
Източник:

Изходът от последния мач на Мондиала е сходен. Бразилия повежда в резултата, само че в последна сметка губи с 1:2. Немислимият неуспех е наименуван " Мараканасо ". Титлата отлита в Уругвай, а на стадиона са документирани смъртни случаи. Цялата страна е потопена в сълзи. Забранено е да се приказва за тази среща. Невръстният Пеле се пробва да успокои татко си там някъде в Бауро. Мъжът плаче като малко дете пред тв приемника, а бъдещият Крал на футбола му се заклева да завоюва международната купа някой ден. Прави го 3 пъти, само че за това по-късно.

 Мондиал 1950: Кошмарът
Мондиал 1950: Кошмарът " Мараканасо ", геният на Гиджа, Англия на колене пред американските дилетанти

Уругвай постоянно ще помни това международно, Бразилия пък в никакъв случай няма да го не помни...

Мондиал 1954 в Швейцария е първият, който ползва познатата скица - групова фаза и елиминации. " Селесао " печели група " А " след победа над остарелия познайник - Мексико (5:0) и реми с другия нормален обвинен - Югославия (1:1).

В елиминационната фаза бразилците се натъкват на " магическия " тим на Унгария. " Маджарите " не престават напред (4:2).

КРАЙ НА 28-ГОДИШНАТА МЪКА

Шестото Световно състезание (1958) бележи изгряването на посочения от мнозина за най-велик състезател в историята - Пеле . По терените на Швеция бушува и различен застрашителен вихър - Гаринча. В груповата фаза още веднъж няма кой да спре " селесао ". Третият от предното състезание Австрия е надвит с 3:0, олимпийският първенец Съюз на съветските социалистически републики също губи - 0:2, а изненадващо Англия съумява да удържи равенството - 0:0. Британците са отслабени поради нещастието в Мюнхен от същата година.

В елиминациите са победени Уелс (1:0) и Франция (5:2). Трябва да споменем името и на великия Вава - другият централен нападател на южноамериканците. В огромния край са преодоляни домакините от Швеция (5:2). Именно Вава осъществя 2 от попаденията, 2 прибавя и Пеле, а Марио Загало е другият воин за бразилците. За " треконур " бележат Нилс Лидхолм и Агне Симонсон.

 1958 година - Бразилия подвига първата си купа
1958 година - Бразилия подвига първата си купа

Домакините от Швеция са разгромени вкъщи в мача за трофея

Бразилия стартира Мондиал 1962 в Чили с победа над... Мексико (2:0). Безлично тъждество (0:0) е последвано от триумф над Испания (2:1) и " селесао " още веднъж победи в груповата фаза.

Гениална игра на Гаринча, подпечатана с 2 гола, оказва помощ на Бразилия да в профил Англия (3:1). Мачът е считан за край преди финала. В полуфинала е надвит тима на домакините от Чили с 4:2.

Така се стига до финала против... Чехословакия. Отново! Тези отбори, дружно с Мексико, познават и кътните си зъби. Изненадващо европейците повеждат в резултата, само че 3 безответни попадения оформят крайния резултат - 3:1 за " селесао ". По 4 гола в шампионата бележат Гаринча и Вава.

 Мондиал 1962: Самба, земетресение, ММА и дебют на България
Мондиал 1962: Самба, земетресение, ММА и дебют на България

Бразилия пази купата, ние бележим гол и печелим точка

След двата следващи триумфа следва отпадане в груповата фаза. Жребият на Световното състезание в Англия през 1966 отрежда мачове с България (2:0), Унгария (1:3) и Португалия (1:3).

На идващите международни финали в Мексико (1970) бразилците още веднъж блестят. Печелят групата си, където са в компанията на Чехословакия (4:1), Англия (1:0) и Румъния (3:2). Елиминациите оферират южноамерикански противници - Перу (4:2) и Уругвай (3:1). Благодарение на това издание на конкуренцията за футбола стартира да се употребява думата " романтизъм ". Главният провинен за това е Пеле.

В огромния край на " Ацтека " (пред над 100 хиляди зрители) е победена Италия с 4:1. Това е последният мач за Краля на футбола на Световно състезание. Бразилия в никакъв случай не е губила с него и Гаринча на терена едновременно. Марио Загало става първият човек в историята, спечелил Мондиала като състезател и като треньор. Изключително е и достижението на Жаирзиньо. Крилото се разписва във всеки един от шестте мача на " селесао " от груповата фаза до финала.

 Снимка 352610
Източник:

НОВ ПЕРИОД НА СУША

Мондиал 1974 ни води в Западна Германия. Дебютния си мач в шампионата Бразилия приключва наедно с Югославия (0:0). До нулево реми съумява да се добере и Шотландия, а скромният тим на Заир е надвит с класическото 3:0. Във втората групова фаза са надвити Източна Германия (1:0) и Аржентина (2:1), само че Холандия на Йохан Кройф е недостижима - 0:2.

През 1978 Бразилия отпада без да загуби. Нови две ремита на старта - 1:1 с Швеция и 0:0 с Испания подлагат под подозрение бъдещето на " селесао " в шампионата. Бразилците съумяват да се измъкнат с минимална победа над Австрия (1:0).

По време на втората групова фаза личи скандалният правилник на конкуренцията. Аржентина побеждава Полша с 2:0, а Бразилия - Перу с класическото 3:0. Домакините съумяват да се доберат до 0:0 със " селесао " и всичко ще се реши в последните дуели, където перуанците се дават на " гаучосите " (0:6). Това прави успеха на Бразилия над Полша (3:1) незначителна. Третото място е подсигурено с триумф против Италия с 2:1.

На идващите 3 Мондиала селекциите на " селесао " не съумяват да стигнат мача за трофея. През 1982 в Испания са отстранени във втората групова фаза, където губят от Италия (2:3). През 1986 в Мексико отпадат на четвъртфиналите от Франция (3:4 д.), а през 1990 на осминафиналите от Аржентина (0:1).

БРАЗИЛИЯ НА ПОСЛЕДНИТЕ 5 МОНДИАЛА

През 1994 за първи път Световното състезание по футбол се организира в Съединени американски щати. До ден сегашен не е усъвършенстван върхът по посещаемост на този шампионат. Друг е въпросът какъв брой заинтересувани са били феновете. Жребият отрежда на Бразилия група " B ", където са Швеция (1:1), Русия (2:0) и Камерун (3:0). " Селесао " печели първата позиция и продължава напред, където чакат американците. Гол на Бебето съумява да измъкне минималния триумф (1:0).

На четвъртфиналите е победена Холандия (3:2), а по-късно още веднъж на пътя се изпречва Швеция. Този път бразилците печелят. Големият воин е Ромарио със своето попадение в края на срещата. Финалът е класика - Бразилия против Италия. На Ботуша още честват щастливото премахване на българите дни по-рано.

 Снимка 354262
Източник:

Редовното време и продълженията на мача за купата приключват без гол. Бразилия надвива с 3:2 след осъществяване на дузпи, където съдбоносен пропуск прави Роберто Баджо.

 Снимка 354215

Следващият Мондиал (1998) се играе на френска земя. " Селесао " печели група " А " макар изненадващата загуба от Норвегия (1:2). Тя е обезщетена от триумфи над Шотландия (2:1) и Мароко (3:0). В елиминациите са отстранени Чили (4:1), Дания (3:2) и Холандия (4:2 д).

Домакините, водени от Зинедин Зидан, са по-добрият отбор на финала и печелят с 3:0.

 Снимка 355031
Източник:

През 2002 за първи път Азия е хазаин на форума посредством Япония и Южна Корея. На следващо издание бразилците печелят групата си. Стартът не е елементарен. Труден триумф над Турция с 2:1 с гол на Ривалдо от дузпа в 87-та минута. Другите два отбора са по-непретенциозни - Китай (4:0) и Коста Рика (5:2).

По това време все по-често се приказва за индивида с №9 в селекцията на " селесао " - Роналдо Феномена . Започва да свети и 22-годишният Роналдиньо. Във етапа на осминафиналите са отстранени белгийските " червени дяволи " (2:0), с цел да пристигна Англия (2:1). В полуфиналите още веднъж е надвит мощния турски тим (1:0), а в огромния край 2 гола на Роналдо оформят крайния резултат (2:0). Победен е страховитият отбор на Германия с Оливър Кан на вратата.

 Мондиал 2002: Велика Италия пометена от съдийски вихър, Бразилия и Роналдо без конкуренция в далечна Азия
Мондиал 2002: Велика Италия пометена от съдийски вихър, Бразилия и Роналдо без конкуренция в далечна Азия

Южна Корея с харизано четвърто място, Турция - с изцяло справедливо трето

Феномена става голмайстор на шампионата, а прическата му остава в аналите. Нападателят е с бръсната глава, само че е оставил парче коса на бретона си.

Следват 3 поредни отпадания на бразилците. На Мондиала през 2006 в Германия те отстъпват на Франция в четвъртфиналите (0:1). Автор на единствения гол е легендата Тиери Анри. На историческия конгрес в Южна Африка (2010) Бразилия още веднъж стига до последните 8. Този път " черната котка " е Холандия (1:2).

Най-пресен е споменът от 2014. Родината на самбата приема форума и е с упоритости за успех. Групата е извоювана с известни съмнения - 3:1 против Хърватия, нулево реми с Мексико и 4:1 с Камерун. Следват 2 южноамерикански противника. В осминафиналите е отхвърлен коравият отбор на Чили (3:2 д). В четвъртфиналите Колумбия (2:1), само че най-силният състезател на " селесао " Неймар е контузен и остава отвън терените дълго. Лекарите са се страхували, че звездата може да не играе футбол още веднъж. Тук идва и огромното оскърбление против Германия - 1:7. Домакините би трябвало да са признателни, че Маншафта стопира да натиска педала на газта за още по-голям погром. Почетното попадение е дело на Оскар в 90-та минута.

 Снимка 231741
Източник:

БАЛАНСЪТ

Бразилия е най-успешната страна на Световни футболни финали. Единствената нация, която в никакъв случай не е пропущала Мондиал. Петкратен първенец, което е казус. Във витрината на " селесао " личат още 2 сребърни и 2 бронзови медала.

Тимът е изиграл общо 104 срещи в конкуренцията. В тях е записал 70 победи, 17 равенства и 17 загуби при голова разлика 221:102.

ПЪТЯТ ДО РУСИЯ

Бразилия е първата страна, която се класира за Мондиала. Хегемон в зона " Южна Америка ". Единствено Чили нанесе проваляне на " селесао " (0:2). Това се случи в първия мач от квалификационния цикъл, а тогава треньор към момента бе Дунга. При Тите чилийците бяха разрушени с 3:0, а със същия резултат бе победена Аржентина. Друг популярен триумф - против Уругвай в Монтевидео с 4:1.

Отбор М П Р З ОГ ДГ +/- Т

Бразилия 18 12 5 1 41 11 30 41

Уругвай 18 9 4 5 32 20 12 31

Аржентина 18 7 7 4 19 16 3 28

Колумбия 18 7 6 5 21 19 2 27

Перу 18 7 5 6 27 26 1 26

Чили 18 8 2 8 26 27 -1 26

Парагвай 18 7 3 8 19 25 -6 24

Еквадор 18 6 2 10 26 29 -3 20

Боливия 18 4 2 12 16 38 -22 14

Венецуела 18 2 6 10 19 35 -16 12

ЗВЕЗДАТА

Както традицията повелява - звездите в бразилския състав са повече от тези на небето. Най-ярко измежду тях свети футболист, за който бяха платени 222 милиона евро. Неймар.

 Снимка 345168
Източник:

Трансферът му в Пари Сен Жермен мина всевъзможни морални правила предишното лято. Асът откупи правата си от Барселона благодарение на катарските милиони. Футболът към този момент няма да е същият.

Получи травма по време на турнирния мач с Марсилия (3:0) на 25 февруари. Пропусна всички срещи на парижани до края на сезона, само че е подготвен за Мондиала. Техничарят има късмет да влезе в историята, в случай че поведе родината си към по този начин бленуваната шеста купа.



СЕЛЕКЦИОНЕРЪТ

Тите бе показан като народен треньор на Бразилия през юни 2016. Той размени представилия се едва - Дунга. Малцина чакаха геройства от 56-годишния експерт, имайки поради предшествениците му. И най-много техните провали.

Е, Тите опроверга злите езици. Стартът бе меко казано летящ - " селесао " записа 9 победи в първите 9 мача с новия си ментор.

Разполага с богат опит като треньор на бразилски обединения. Водил е над 10 отбора в родината си и познава до болежка навиците на темпераментните футболисти. Със сигурност няма да разреши " самба " преди значимите мачове.

 Снимка 340235
Източник:

ГРУПА И ПРОГРАМА

Бразилия попадна в Група " Е " на Световното състезание. Компания на петкратните първенци ще вършат Швейцария, Коста Рика и Сърбия.

17 юни 21:00 ч. Бразилия - Швейцария, " Ростов сцена " (Ростов на Дон)

22 юни 15:00 ч. Бразилия - Коста Рика, стадион " Санкт Петербург "

27 юни 21:00 ч. Сърбия - Бразилия, стадион " Спартак " (Москва)

СЪСТАВЪТ ЗА МОНДИАЛ 2018

Вратари:

Алисон (Рома)

Едерсон (Манчестър Сити)

Касио (Коринтианс)

Защитници:

Данило (Манчестър Сити)

Жеромел (Гремио)

Филипе Луиш (Атлетико Мадрид)

Марсело (Реал Мадрид)

Маркиньос (Пари Сен Жермен)

Миранда (Интер)

Фагнер (Коринтианс)

Тиаго Силва (Пари Сен Жермен)

Полузащитници и нападатели:

Каземиро (Реал Мадрид)

Фернандиньо (Манчестър Сити)

Фред (Шахтьор Донецк)

Паулиньо (Барселона)

Ренато Аугусто (Бейжин Гуан)

Вилиан (Челси)

Дъглас Коща (Ювентус)

Коутиньо (Барселона)

Роберто Фирмино (Ливърпул)

Неймар (Пари Сен Жермен)

Габриел Жезус (Манчестър Сити)

Тайсон (Шахтьор Донецк)



ПРОГНОЗА

В момента тимът е преди всичко в ранглистата на ФИФА. Логично - Бразилия е любимец за спечелването на шампионата. Съставът е уравновесен, разполага с отлични състезатели като в защита, по този начин и в нахлуване. Треньорът е умел. Познава мощните и слабите страни на своите ученици. Има сериозна възможност да забележим по какъв начин Неймар подвига купата след огромния край.

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР