Морбили е най-заразното заболяване. Единствената сигурна защита е ваксината. Тя

...
Морбили е най-заразното заболяване. Единствената сигурна защита е ваксината. Тя
Коментари Харесай

По-заразно от всичко. Защо светът не успява да изкорени заболяването морбили

Морбили е най-заразното заболяване. Единствената сигурна отбрана е имунизацията. Тя е въведена през XX век и внезапно намалява високата смъртност измежду децата в целия свят. СЗО възнамерява болестта да бъде изкоренено до 2020 година Вместо това, през 2024 година даже има риск от зараза. Защо?

Ваксината против морбили (дребна шарка) е наложителна и безвъзмездна. Тя се слага след 13-месечна възраст и е комбинирана против морбили, паротит и рубеола. Нужна е и реимунизация на 12-годишна възраст. Това е задоволително, с цел да подсигурява, че човек няма да се разболее от мощно заразното заболяване.

Морбили е едно от болесттите, за които Световната здравна организация (СЗО) възнамерява поетапно да премахване в международен мащаб до 2020 година

В момента обаче случаите на морбили порастват лавинообразно. Европа регистрира 30-кратно нарастване през 2023 година спрямо миналата. Справката преди дни европейският клон СЗО, като предизвести, че континентът е застрашен от зараза.

В България към този момент няма регистрирани случаи на болестта, заяви здравното министерство пред Свободна Европа. Но има риск от разпространяване поради непълния обсег с имунизацията, сподели основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев .

Защо се стигна до " повърхностен обсег " на имунизиране?
Какво е морбили Морбили би могло да убива по 2,6 млн. деца годишно.
Морбили е най-силно заразното инфекциозно заболяване, познато на медицината. То би могло да убива по 2,6 млн. деца годишно, а на милиони би предизвикало глухота или мозъчни увреждания. Но против него има ваксина.

Морбили е вирусна зараза. Заразяването става по въздушно-капков път, при кашляне, кихане, непосредствен контакт. Източник на болестта е единствено човек.

Симптомите нормално се появяват 10–12 дни след заразяването:
първичните признаци наподобяват простуда с хрема, кашлица и леко нараснала температура;очите се зачервяват и стават чувствителни към светлина;от третия до седмия ден температурата може да доближи до 41°C;червен обрив с дълготрайност от четири до седем дни стартира от лицето и по-късно се популяризира по цялото тяло;по венците и по вътрешната страна на бузите могат да се появят дребни бели петна.
Около 30% от инфектираните могат да развият затруднения: ушни инфекции, ларингит, диария. Но най-сериозното евентуално затруднение е пневмонията, която е и най-честата причина за гибел, обвързвана с морбили.

Смъртността е в диапазона 1–3 души на 1 000 случая и е най-висока при деца под пет години.

Около 1 на 1000 болни развива инфектиране на мозъка (енцефалит), което води до трайна неврологична неработоспособност при почти един от четири случая.

Много рядко от 7 до 10 години след излекуването от морбили, пациентът може да се разболее от така наречен подостър склерозиращ паненцефалит ( SSPE ). При това заболяване нервите и мозъчната тъкан дегенерират прогресивно. Симптомите включват промени в личността, последователно утежняване на душeвността, мускулни конвулсии и други невромускулни признаци. Не съществува лекуване за SSPE и той постоянно води до гибел.

Всеки, който не е имунизиран или не е боледувал, е изложен на риск на всяка възраст. Един човек с морбили може да болести приблизително сред 12 и 18 неимунизирани.
Има ваксина
Всичко това звучи ужасяващо, само че успокоителното е, че има ваксина. Тя подсигурява в 99% , че ваксинираните няма да се разболеят.

Ваксината е комбинирана и пази от морбили, паротит и рубеола. Тя е безвредна и има доста малко странични резултати. Съобщени са леки реакции като нараснала температура, зачервяване или отичане на мястото на инжектиране. Някои от имунизираните развиват неинфекциозен лек обрив, сходен на морбили, нормално от 7 до 14 дни след имунизацията, който изчезва за 1 до 3 дни.

За цялостна отбрана са нужни две дози от имунизацията. В европейските страни първата доза се ползва сред 10 и 18-месечна възраст. Втората доза може да бъде приложена един месец или повече след първата доза, в сходство с националната скица за имунизация.

В България първата доза се слага след 13-я месец, а втората - на 12-годишна възраст.

През януари Столичната районна здравна ревизия провежда безвъзмездна имунизация против морбили, паротит и рубеола - за деца без първи и втори банкет на такава ваксина.
Заплаха от зараза
Преди дни СЗО предизвести, че през 2023 година в Европа са регистрирани 42 200 случая на морбили, което е съвсем 45 пъти повече от 2022 година Има съвсем 21 000 хоспитализации (20% от заразените) и няколко смъртни случая. Два от всеки пет случая са регистрирани при деца на възраст сред една и четири години и единствено всеки пети е на над 20 години.

Казахстан и Русия са най-засегнатите страни, като във всяка от тях има повече от 10 000 случая. В Румъния е оповестена зараза след внезапен скок в заболеваемостта, лечебните заведения са претъпкани, има 7 смъртни случая.

В Албания са доказани 11 случая, заяви албанският Институт по публично здраве. В Босна и Херцеговина от началото на годината са доказани 52 случая.

Със 183 случая Англия е западноевропейската страна, в която възобновяването на заболяването е най-очевидно. В някои региони на страната процентът на имунизираните пада до 81%. Общо над 3,4 млн. деца под 16-годишна възраст са в рисковата група на неимунизираните, отбелязва английският основен здравен контрольор Джени Харис .

Преди пандемията от COVID-19 Европа беше постигнала елиминация на морбили, а възобновяването му се дължи на спада в обсега на имунизациите през годините на разпространяване на ковид.
Антиваксърството дава " резултат "
За да няма зараза от морбили, имунизационното покритие на популацията би трябвало да е най-малко 95% .
През 2022 година едвам 83% от децата по света са получили доза ваксина против морбили към първата си година.
През 2022 година обаче едвам 83% от децата по света са получили доза ваксина против морбили към първата си година. Това е най-ниският % от 2008 година насам, показва Организация на обединените нации .

СЗО пресмята, че имунизацията против морбили е предотвратила 56 млн. смъртни случая сред 2000 година и 2021 г, което се счита за най-големия успех в областта на публичното опазване на здравето.

В България през последните години имунизационният обсег е под прага от 95%. През първите шест месеца на 2023 година с първи банкет на имунизацията против морбили са обхванати едвам 83,6% от децата, демонстрира информация в Националния център по публично здраве и разбори. С втори банкет от подлежащите на наложителна имунизация са едвам 48,9% от децата.

Общо имунизираните българи с първа доза против морбили, паротит и рубеола са малко над 92% , а с втора - 87,2% , споделя Ангел Кунчев.

За недоверието към имунизацията против морбили способства отчет от 1998 година година в влиятелното здравно списание " Лансет ", в който се твърди, че има връзка сред имунизацията и аутизма.

Въпреки че ефикасността на имунизациите е неведнъж потвърдена, до момента в който за връзката с аутизма няма никакви научни доказателства, вредата е налице. Колебанието за имунизациите се натрупва и през 2022 година смъртните случаи от морбили в международен мащаб доближават 136 хиляди души .

Голямата дезинформация обаче идва с така наречен антиваксърство около COVID-19. Кунчев вижда " безусловно директна връзката " сред по-ниския % имунизирани и дезинформацията за имунизациите против ковид.
По-големият проблем са хиперинформираните интернет майки.Ангел Кунчев
Той откроява две огромни групи, които са сложни за обсег с имунизации. Едната е ромското население, само че не поради неприятно отношение към имунизациите, а поради сложна логистика.

" По-големият проблем са хиперинформираните интернет майки ", споделя той пред Свободна Европа.

По думите му те са най-податливи на въздействия и дезинформации за имунизациите, след което стартират да се опасяват и двоумят дали да ваксинират децата си.

" Някои отсрочват, други търсят способи да не правят имунизации, а това са интелигентни хора, нормално живеещи в огромните градове ", споделя той.

По думите му " за Коронавирус имунизациите се разиграха такива смешни обвинявания и страхове, че нямаше по какъв начин да не повлияе това и на всички останали ваксини ".

Кунчев споделя още, че спадът на имунизациите е провокиран от общо съмнение към имунизациите и " в случай че майката е решила, че това е доста нездравословно и ужасно, тя не ваксинира детето си против нищо, освен против морбили ".

В България отвод от наложителна ваксина става посредством сключване на декларация от родителя при персоналния доктор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР