Морбили е едно от най-силно заразните и опасни инфекциозни заболявания.

...
Морбили е едно от най-силно заразните и опасни инфекциозни заболявания.
Коментари Харесай

Защо морбили е толкова опасно и кой е в най-голям риск

Морбили е едно от най-силно заразните и рискови инфекциозни болести. Масовата имунизация на децата съумя да заличи вируса в Европа, само че през последните години тази дребна шарка още веднъж е в нахлуване. Случаите в България още веднъж се множат. Ето най-важното, което би трябвало да знаете, с цел да се предпазите и с цел да разпознаете бързо признаците. Какво е морбили и по какъв начин се предава Морбили е мощно заразно заболяване, познато и като дребна шарка. Да не се бърка с варицелата, която е много по-безобидна. Вирусът е кадърен да направи бързо зараза, като тя може да тръгне даже от единствено 2-3-има заболели, в случай че не се вземат незабавни ограничения. Предава се по въздушно-капков път или при пряк контакт с болен човек. Морбили е толкоз заразно, че не е нужно да имате натоварен контакт с болния - да ядете на една маса или да прекарате часове дружно. Достатъчно е той единствено да мине през стаята, където сте вие и към този момент има условия за предаване на вируса, написа уеб сайтът Bolenzdrav.com.

``
реклама

Болестта е рискова, тъй като смъртността е 1 на 1000, т.е. едно дете от 1000 болни умира. Много по-често вирусът прави тежки неврологични затруднения, които може да се появят даже години по-късно, в случай че човек е преболедувал без да е имунизиран, показва проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания. Той сподели пред Нова телевизия, че е виждал млади девойки, които са ослепели години по-късно след оздравяването и това се дължи на вируса на морбили, които се загнездва в организма. В момента на боледуването едно от най-честото затруднения при дребните деца е енцефалит - инфектиране на мозъка. Как може да се предпазим За разлика от грипа и други вируси, положителната хигиена не може да ни защищити от морбили. Това не е болест на мръсните ръце като хепатит да вземем за пример, нито пък върви единствено по гетата. В страната вирусът нормално се внася от време на време от хора, които пътуват до страни с повече болни. Укрепването на имунитета, обичайно като мярка против зимните инфекции също не оказва помощ в тази ситуация. Ако човек не е имунизиран и не е преболедувал морбили, вероятността да се болести при контакт с болен е над 95% по думите на специалисти. Единствената надеждна отбрана е имунизацията. Как работи имунизацията против морбили Ваксината против морбили е една от дребното у нас, които са “живи ”, които са и доста по-ефективни.

Това значи, че вирусът се съдържа в изменена и обработена форма, която не може да аргументи болест. Ваксината се ползва у нас от десетилетия, поставени са към този момент милиони дози, като технологията на произвеждане през последните години се усъвършенства доста и я прави изцяло сигурна. У нас тази имунизация е наложителна. Първата доза се поставя на 13 месеца, а втората – на 12-годишна възраст. Ако детето е получило единствено първата доза, има известна, въпреки и дребна възможност, да се разболее. Все отново тогава инфекцията минава по-леко и без тежки затруднения. Ваксината е задоволително ефикасна, с цел да накара имунната система да образува антитела. Много рядко в дните след слагане на имунизацията може да се появят признаци, сходни на морбили, само че в доста по-слаба форма. Това не трябва да е мотив за суматоха. Детето не е болно, нито пък отделя вируси, които да заразят близките. Първата доза дава частична отбрана, а след втората към този момент е построен задоволително добър имунитет. Той подсигурява, че при среща с вируса в действителния живот човек няма да се разболее. Водещи инфекционисти у нас като проф. Таня Червенякова, доцент Атанас Мангъров декларират, че не са срещали в практиката си заболели от морбили, които да са получили и двете дози ваксина.

Кой е най-застрашен Най-застрашени са хората, които не са имунизирани. Някои от тях не са получили имунизацията по съществени медицински аргументи. Тези деца биват изложени на огромен риск поради други, чиито родители непринудено са избрали да не поставят имунизацията. В по-голям риск са и дребните деца, които още не са получили първата доза. При кърмачетата има известна отбрана от антителата на майката, само че това не е гаранция. Симптомите на морбили - появява се присъщ обрив Първите признаци наподобяват на остро инфектиране в горните дихателни пътища, каквото може да има и при грип, и при други респираторни вируси. След това обаче се появява присъщ блестящо червен обрив. Той обгръща цялото тяло, като първоначално потегля от мястото зад ушите, след това плъзва по лицето и шията. Постепенно обривът обгръща торса и крайниците. Той наподобява като дребни червени точки, които от време на време отделят избистрен секрет.

Дишането става мъчно. Вирусът отделя толкоз доста нездравословни субстанции, че настава интоксикация на целия организъм. Какво е лекуването Лечението първоначално е единствено със симптоматични средства. Няма лекарство, което да работи тъкмо против вируса на морбили. При настъпило затруднение, се дават характерни лекарства. Усложненията могат да са инфектиране на белите дробове или инфектиране на мозъка (енцефалит). Рискът от гибел при тях е висок - сред 10 и 20% болните с такава тежка симптоматика умират. При съвсем всеки 3-4-и пациент остават трайни последствия като парализа или разстройства в говора. Ако човек се пребори със болестта, организмът му си основава пожизнен имунитет. Образуваните антитела се съхраняват като запаси.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР