Мораториумът за новите лекарства пада - със съгласието на всички

...
Мораториумът за новите лекарства пада - със съгласието на всички
Коментари Харесай

Всички партии съгласни да падне мораториумът върху нови лекарства

Мораториумът за новите медикаменти пада - със единодушието на всички парламентарни групи депутатите ще прегласуват в петък Закона за бюджета на Здравната каса, съобщи NOVA.

Проектът към този момент е импортиран и през днешния ден ще мине през наложителното утвърждение на парламентарните комисии. Решението беше взето на днешния Председателски съвет преди съвещанието на Народното събрание.

Вчера ГЕРБ в известие до медиите оповестиха, че ще се откажат от мораториума, в случай че всички партии се съгласят. Миналата седмица президентът Румен Радев наложи несъгласие на параграф 6 от закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, само че то не мина и депутатите потвърдиха, че НЗОК няма да заплаща за медикаменти "с ново интернационално непатентно название, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен лист, както и включени в позитивния лекарствен лист лекарствени артикули, които подлежат на възнаграждение за първи път през 2018 г ".

Във вторник следобяд водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заяви, че е разговаряла с Бойко Борисов за мораториума. Тя срещнала премиера с отворено писмо на онкоболни. В писмото пациентите разясняват, че едногодишната възбрана за финансиране на нови молекули е "мракобесна ", а търсенето на компромис посредством специфична комисия към Министерството на здравеопазването, която да търси решения за безнадеждните случаи е "абсолютно недопустимо ".

Сестрата на Борисов: НЗОК да заплаща на здравноосигурените

Стефан Данаилов разплака депутати, ветото не мина

Граждани стачкуват против мораториума за новите медикаменти

Преди по-малко от седмица народните представители одобриха дефинитивно, на второ четене, възбраната върху новите медикаменти и лечения да остане. Така те отхвърлиха ветото на президента Румен Радев. Само ден по-късно Бойко Борисов съобщи от Брюксел, че е подготвен да преразгледа мораториума за тези медикаменти, които се употребяват в Европейски Съюз.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР