Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е незаконен,

...
Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е незаконен,
Коментари Харесай

Председателят на КЕВР: Мораториумът е незаконен, има и друг начин да се запазят цените

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е противозаконен, а внезапното им повишаване е можело да се предотврати, в случай че държавното управление краткотрайно смъкна Данък добавена стойност на енергоносителите до 10%. Това съобщи в " Денят стартира " ръководителят на КЕВР Иван Иванов. По негови думи, в случай че е имало краткотрайно понижаване на Данък добавена стойност в енергийния бранш, токът е щял да нарастне с 1% вместо с 11%, а парното - с 3% вместо се 13.



С изкуственото задържане на цените Иванов чака внезапно повишаване след приключването на мораториума. Според него сега потребителите са сложени в неравнопоставена обстановка, тъй като за хората, които се топлят на газ или на дърва, цените не престават да порастват.

Председателят на КЕВР е сезирал Европейската комисия и чака реакция по отношение на прелюдия мораториум. Той отхвърли обвиняванията, че във повдигането на цените от последните месеци има политически претекстове.

Във всичките си дейности през тези години, в които аз съм бил отпред, КЕВР е защитавала публичния интерес – комисията да е съдия и да регистрира ползите както на производителите, по този начин на потребителите и търговците, тъй че потребителите да могат да заплащат сметките си, а производителите да получават задоволително, че да бъдат подтиквани да работят, посочи Иван Иванов.

Той прикани за незабавно решение на проблематичната обстановка, в която сега се намират топлофикациите и ВиК-дружествата. Те купуват скъпа електрическа енергия, само че не могат да я фактурират на действителни цени посредством сметките за парното и водата поради прелюдия мораториум. Това може да докара до банкрути, посочи Иванов.

Той добави, че КЕВР не дефинира цената на газа, а единствено я утвърждава по предложение на " Булгаргаз ", проверявайки дали предлагането подхожда на договорите с външните газови снабдители. Според него цената на синьото гориво ще намалее доста, в случай че България успее да контракти по-големи количества азерски газ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР