Морално главният секретар загуби битката, но министър заради изборите трябва

...
Морално главният секретар загуби битката, но министър заради изборите трябва
Коментари Харесай

Слави Ангелов: Живко Коцев няма място в МВР, но и Калин Стоянов - също!

Морално основният секретар загуби борбата, само че министър поради изборите би трябвало да бъде публично допустима фигура

Още през юни 2004 година Министерският съвет приема Кодекс за държание на чиновниците в държавната администрация, в който се споделя, че “служителят не може да приема дарове и облаги, които могат да бъдат възприети като премия за осъществяване на работа, която влиза в служебните му задължения”.
Година по-късно кабинетът на Сергей Станишев при “тройното управление” гласоподава и нов етичен кодекс, който не разрешава висшите държавни чиновници да получават през цялата година дарове, надвишаващи 200 лв.. Ако получат подобен подарък, те са длъжни да го заявяват, предадат в съответната администрация, или да го откажат. В идващите години бяха признати още няколко етични кодекса за държавната администрация. Но по всичко наподобява те са прекомерно витиевати като дефиниция, позволяват смели тълкувания и имат повече пожелателен темперамент.
Как другояче да приемем обстоятелството, че министър председателят в оставка Николай Денков възприема като нещо изцяло обикновено основният секретар на Министерство на вътрешните работи да получи “по повод” от другари часовник на стойност 50 000 лв.?
Но в действителност подареният часовник, без значение дали коства 5000 или 50 000 лв., не е най-големият проблем в тази обстановка за основен комисар Живко Коцев. Чисто юридически не са проблем даже и множеството фотоси, на които го виждаме със арестуваните предприемачи Стефан и Марин Димитрови на всевъзможни места и обстановки - на плажа, в хотела, в сауната, в ресторанта, в хола, в колата с новия часовник.
Големият проблем е, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи повече от всеки различен в страната би трябвало да внимава и да знае с кого дружи. Какво можем да чакаме от едно вътрешно министерство, чийто професионален началник е другар с медиатори на най-големия контрабандист на цигари в българската история Николай Николов-Паскала и даже не знае за това? Какво можем да чакаме от митниците, чийто началник съгласно обвиняването прави експресни кадрови услуги за хората на Паскала?
Отсега съм уверен, че против Живко Коцев в цялата тази спекулация няма годни доказателства за съд. Но етично - злепоставящите обстоятелства са прекалено много и той загуби моралната борба. Затова към този момент няма място в Министерство на вътрешните работи. Натискът за отстраняването на основния секретар обаче има също толкоз неугледен темперамент, колкото другарствата му. И моментът, в който този скандал избухна, както и подмолната упоритост за отстраняването му, демонстрират, че сигурно крайната цел на всичко това са идните избори.
В този смисъл е изцяло недопустимо и министър Калин Стоянов да остане на своя пост и в служебния кабинет. Още повече, споделят, че той също е бил добре прочут на гостоприемните предприемачи от Хасково Димитрови. А опозицията, въпреки и да не е предоставила обстоятелства, от месеци не стопира да приказва за още по-големите му зависимости.
За да бъде този кабинет в действителност “служебен”, с цел да няма подозрения в опити за операция на изборните резултати, Калин Стоянов също би трябвало да напусне Министерство на вътрешните работи. А на негово място да бъде назначена публично допустима фигура. И дано, с цел да бъдат още по-спокойни всички, новият основен секретар също да бъде гаранция против възможни злоупотреби и напън на вътрешния министър.
Чисто правосъдно тази спекулация може и да приключи някой ден с цялостно крушение, само че най-малко да запазим морала…

Слави Ангелов, фейсбук

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР