Мопелие - третият по големина френски град на Средиземноморието след

...
Мопелие - третият по големина френски град на Средиземноморието след
Коментари Харесай

Танцовият фестивал в Монпелие, или какво идва малко преди поезията

Мопелие - третият по величина френски град на Средиземноморието след Марсилия и Ница, събра водещи хореографи, балетни реализатори, танцьори и познавачи на актуалния балет от Франция, Европа и света за фамозния фестивал за актуален балет. " Монпелие Данс " завърши в края на предходната седмица след запълнени до рекордните 95% зали.

" Хората непрестанно споделят, че не схващат нищо от балет. Но това е самата му същина – изкуство, което идва малко преди поезията. След танца, стартират думите. В какъвто и да е ред ", споделя Жан-Пол Монтанари. Той е основал фестивала преди 37 години и непрестанно е негов именит шеф.

В тазгодишното издание блестяха звезди от няколко генерации на актуалния балет като французина от албански генезис Анжлан Прежлокаж, Матилд Моние или Бернардо Монте или проправилите пътя Люсинда Чайлдс, Мерс Кънингам...

Гвоздеят на феста бе честването кариерата на един от най-големите хореографи в света - 84 годишният Ханс Ван Манен. Съпровождащият специфичен гастрол на Кралския холандски Национален балет показа ретроспектива на най-известните му постановки от последните 45 години и първия му триумф с " Адажио " по музика на Бетховен.

В препълнената огромна зала на Операта Берлиоз в сърцето на Монпелие, се срещаха доста генерации и дръзките и свежи и през днешния ден креативен решения на Ван Манен възхитиха и младата и студентска част от публиката. Холандският хореограф показа за " Дневник ", че рухването на Берлинската стена е донесло нова сила в кариерата му, с въздействия и хрумвания, а и като цяло е спомогнало за нов прилив в класическия балет. Границата със актуалния танц се е стопила и през днешния ден новата класика е по-смела.


© Влади Николов

Френското държавно управление направи Ханс Ван Манен джентълмен на Изкуствата и писмеността, като оценката бе връчено в наличието на холандската министърка на образованието, културата и науката Джет Бусмакер. За " Дневник " тя изрази удовлетворение, че измежду новата вълна създатели, Холандия " има добре интергрирали се хора на изкуството от Иран, Мароко, Босна и Херцеговина... Имаме такива и от България. Страната ви е част от Европейски Съюз и е и наша нова граница, по отношение на Юга на Европа и Африка/Близък Изток. "

" Интересно е, че следва да поемете краткотрайното председателство на Европейски Съюз ", добави тя. " Аз обаче не знам дали ще съм още министърка и дали ще мога да дойда в това си качество, защото у нас се чака промяна на държавното управление, на обединението. "

Роденият в Марсилия френски хореограф Бернардо Монте, прекарал детството си в Чад и Сенегал, също означи смисъла на източната половина на Европа за целия континент. " Бежанците и имигрантите от Източна Европа тук са едно. От значение също е и по какъв начин България показва Европейски Съюз пред Юга, тя също е част от общото ни лице там ".

Политически надъхан в творчеството си, той акцентира на въздействието на изкуството, балета върху всекидневието на хората. Фестивала в Монпелие отрази трепета на вероятни решения и хрумвания за близкото и по-далечно бъдеще, желанията и идеалите на хореографите и танцьорите в непрестанното придвижване паниките на актуалния свят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР