Moody`s Investors Service повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

...
Moody`s Investors Service повиши перспективата за кредитния рейтинг на България
Коментари Харесай

Moody`s повиши кредитния рейтинг на България

Moody`s Investors Service увеличи вероятността за кредитния рейтинг на България от постоянна на позитивна и удостовери дълготрайния рейтинг на страната в задгранична и локална валута Baa2
Според Moody`s постоянните вероятности за напредък в България се обуславят от продължаващата интеграция в Европейски Съюз и нарасналата конкурентоспособност. След 2015 година растежът на стопанската система е над 3% годишно и Агенцията чака позитивните развития да продължат през идващите години, като повишаването на стопанската система се откри към капацитета, оповестява Нова тв.

Агенцията подчертава върху подобряващите се фискални индикатори и провежданата поредна политика. През последните години България се характеризира с възходящи бюджетни остатъци, устойчиво понижение на държавния дълг, усъвършенстване в кредитоспособността, забележителен фискален запас и позитивно въздействие на пенсионната промяна върху фискалната резистентност. Moody`s чака през 2020 година бюджетният баланс да остане на остатък (0.8% от БВП), а държавният дълг да продължи да се намалява и да доближи 19% от Брутният вътрешен продукт.

Рейтингът може да бъде нараснал при поддържане на позитивното икономическо и фискално развиване. По-нататъшният прогрес в програмата на държавното управление за промени (образование, опазване на здравето, държавни предприятия), както и присъединението към еврозоната и участието в ЕНМ също биха имали позитивен резултат върху рейтинга.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР