Монтана днес отбеляза двоен празник – Съединението и 165 годишнината

...
Монтана днес отбеляза двоен празник – Съединението и 165 годишнината
Коментари Харесай

Монтана получи Златна звезда навръх Съединението /снимки/

Монтана през днешния ден означи двоен празник – Съединението и 165 годишнината от основаването на общонародното читалищно дело, оповестиха от локалната администрация.
Скъп посетител на концерта на всички читалищни групи от общината бе ръководителят на Върховният читалищен съвет доктор Николай Дойнов. Пред публиката, събрала се на център „ Жеравица “ той връчи на кмета на Монтана Златко Живков най-високото отличие на Съюза на читалищата в България „ Златната звезда “.
"Много малко български институции са получили това самопризнание и Монтана е единствената община измежду тях ", посочи Дойнов.
„ Златната звезда “ се връчва за извънреден принос в отстояване височините на човешкия дух.
Лично на кмета Живков ръководителят на Съюза на националните читалища подари икона на Свети Дух. Той е настойникът, който свързва Монтана и читалищата. Когато през 1911 година е учредена съюзът им, членовете му, управлявани от най-големият хуманитарист на ХХ век проф. Иван Шишманов, избират за свои настойник Свети Дух.
Община Монтана е институцията, която години наред работи за развиването на всички читалища, които се намират в 23-те села на нейната територия. Осъвременяването на постройките и основаването на положителни условия за работа на читалищните групи е съществена задача на локалната власт. През последните пет години за благоустрояването са вложени близо 2 милиона лв. лични средства. Последната огромна инвестиция ще бъде направена по план на европейската стратегия „ Региони в напредък “. С 1 милион, 350 хиляди лв. главно ще бъде реконструирана най-старата театрална зала в града в града – тази на читалище „ Разум “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР