Монополният доставчик на горива на пазара на едро и единствен

...
Монополният доставчик на горива на пазара на едро и единствен
Коментари Харесай

Анализатор: Пазарът на горива у нас може да функционира спокойно и без Лукойл

Монополният снабдител на горива на пазара на едро и единствен притежател на рафинерия в страната, която създава финални горива, се възползва от дерогация, предоставена от Европейския съюз, с цел да внася съветски нефт, който се котира на 15 $ за барел по-ниски нива, в сравнение с са междинните. Тази разлика в цената на суровия нефт се трансформира в голяма облага до крайната дестинация - бензиностанцията, защото крайните цени на горивата у нас, макар че са по-ниски от междинните за Европейски Съюз, са доста по-високи, в сравнение с би разрешила отстъпката, която получава " Лукойл " от вноса на на ниска цена съветски нефт ".

Това сподели пред Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията. Тойпоясни, че когато има монополен снабдител, който употребява особено регулаторно отнасяне, той би трябвало да бъде по-строго следен от Комисията за защита на конкуренцията и да не му се разрешават монополни облаги, основани на този ексклузивитет.

" Когато " Лукойл " дава отстъпка от към 10% на пазара на дребно, то никой различен състезател на пазара на процедура не може да се конкурира с " Лукойл ". Така компанията реализира свръхпечалба поради разликата в цената на суровия нефт и по едно и също време с това не разрешава на конкуренцията да заеме пазарен дял " изясни Владимиров.

Анализаторът даде образец със страни от Евросъюза, които незабавно са наложили ембаргото и са прекратили вноса на съветски нефт, макар че са били 100% подвластни от него, при тях не е било записано шоково повишаване на цените на горивата, тъй като европейският пазар на горива е залят с евтини горива, които идват от Близкия изток или Индия, да вземем за пример.

" Малкото ползване на горива у нас може да се обезпечи с няколко танкера на месец, даже не би трябвало да работи рафинерията, с цел да се обезпечи българското ползване, и то на цени - близки до междинните на тези в Европейски Съюз. Да, може да има леко повишаване на цената на горивата, тъй като " Лукойл " поддържа изкуствено по-ниски цени, с цел да потиска конкуренцията, само че никога няма да се приказва за шоково повишаване... Имаше едно неофициално съглашение сред българското държавно управление и " Лукойл " да записва компания у нас, която да генерира тази свръхпечалба от разликата на двата типа недопечен нефт, като тази облага да се полза и данъчните доходи да постъпват във фонда за енергийна сигурност, а оттова да бъдат разпределени към уязвимите консуматори на горива. Нищо от това не се случи ".

Мартин Владимиров е безапелационен, че сега няма физическа спънка за изцяло заместване на съветския нефт или горива у нас. И дефинира като " съществено подвеждащи " изказванията, че в Босфора има пренаселване с кораби и таксите за прекосяване са високи, което би оскъпило цената.

" Разходите за превозване на суровия нефт образуват не повече от 2-3% от крайната цена на суровината. Въпреки покачването на таксите за прекосяване през Босфора оскъпяването е в границите на 1% и изрично не може да се приказва за шоково повишаване на цената ".

Според него не е належащо затваряне на рафинерията при евакуиране на " Лукойл ", защото тя е една от най-модерните в света.

" България като суверенна страна може да поеме надзор над нея, защитавайки своята енергийна сигурност, даже да се случи във краткотраен порядък, както направи Италия. Пазарът на горива у нас може да действа и без присъединяване на " Лукойл ", като страната може да оперира рафинерията ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР