Монополната точка за вход на петрол в страната е дадена

...
Монополната точка за вход на петрол в страната е дадена
Коментари Харесай

ПП: Монополната точка за вход на петрол дадена на Лукойл на цена на три магазина в МОЛ

Монополната точка за вход на нефт в страната е дадена на концесия на „ Лукойл Нефтохим “ за 35 години за сумата от 1 милиона лв..

Това съобщи на брифинг пред публицисти на нефтено пристанище „ Росенец “ съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ (ПП) Асен Василев. По думите му това е единственото пристанище, на което може да бъде разтоварен нефт в страната.

От своя страна някогашният министър председател Кирил Петков разяснява, че цената, на която ГЕРБ са дали нефтеното пристанище, е равна на наема на три магазина в мол-а.

Асен Василев съобщи, че като длъжностен министър на финансите в държавното управление на Стефан Янев е открил, че на територията на цялото пристанище има по един митничар на промяна. „ Общо седем митничари в пункта, на смени, по един митничар за цялата територия, без граничен надзор. Това започнахме да го поправяме – към този момент има същински митнически пункт, има граничен надзор, има наблюдаване “, уточни Василев, представен от Българска телеграфна агенция. Той добави, че в резултат на тези стъпки, след 15 години загуби, тази година „ Лукойл “ е на облага.

Бившият вицепремиер добави, че предходното държавно управление е съумяло да контракти с Европейската комисия България да продължи да внася съветски нефт, с цел да може цените в страната да останат по-ниски. Държавите, които употребяват съветски нефт,  са България, Унгария, Чехия и от елементи Румъния, като междинните цени на бензина в тях варират сред 3,00 лева и 3,20 лева, уточни Василев.

От своя страна Кирил Петков напомни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която дефинира цените на горивата в България, към момента е със състав, назначен от ГЕРБ.

Асен Василев добави, че първата стъпка България да има естествен и конкурентен пазар на горивата е в рафинерията да стартират инспекции от Националната организация за приходите (НАП) и Агенция „ Митници “. Това беше още една граница, която беше приватизирана, съобщи Василев. По думите му идната стъпка е да се подмени съставът на Комисия за защита на конкуренцията и да се разбие монополът върху складовете и входните точки на нефт в страната.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР