Мониторинг на биоразнообразието по Марица - наблюдение на водоплаващи птици,

...
Мониторинг на биоразнообразието по Марица - наблюдение на водоплаващи птици,
Коментари Харесай

Пловдивчанчета наблюдаваха с бинокли птици по река Марица

Мониторинг на биоразнообразието по Марица - наблюдаване на водоплаващи птици, инсекти и други жители на реката, провежда на 29 май Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив взаимно с екипа на план „ НАТУРА 2000 в България - Нови Хоризонти ”. Инициативата е целодневна, като са проведени групи съвсем на всеки кръговиден час от 9 до 18 часа. Наблюдателните турове се организират на южния бряг на реката сред Пешеходния мост и моста на Герджика в Пловдив.

Над 40 възпитаници от 5 и 6 клас от СУ „ Братя Миладинови “ – Пловдив към този момент имаха опцията да следят с бинокли и зрителни тръби екземпляри от типовете дребна бяла чапла, зеленоглава патица, бързолет, зеленонога водна кокошка и водна змия, които населяват тази част на реката. На младите природолюбители беше обяснено за какво реката е толкоз скъпа и че е част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Те научиха по какъв начин се работи с определител и доста нови неща за опазването на водолюбивите птици и техните местообитания. Много от тях си водеха бележки, с цел да могат да изготвят по-късно презентации в учебно заведение и да опишат на своите близки за видяното. Те получиха осведомителни материали и документи за интензивно присъединяване и отговорно отношение към природата.

Сред записалите се за следобедните часове са възпитаници от други пловдивски образователни заведения. Очаква се да се причислят и доброволци от Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани “.

Със събитието бяха маркирани Международния ден на биоразнообразието – 22 май, както идната Зелена седмица и Световния ден на околната среда – 5 юни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР