Монголия очаква Русия да започне изграждането на газопровода Силата на

...
Монголия очаква Русия да започне изграждането на газопровода Силата на
Коментари Харесай

Газопроводът от Русия за Китай Силата на Сибир 2 ще започне да се изгражда през 2024 г.

Монголия чака Русия да стартира построяването на газопровода " Силата на Сибир 2 " през нейната територия до Китай в границите на две години, като Москва ще се опита да пренасочи към Азия своите газови залежи, доставящи синьо гориво за Европа, оповестява " Файненшъл таймс ", представен от БНР.

Премиерът на Монголия Оюн-Ердене Лувсанамсрай съобщи пред финансовото издание, че до момента в който войната в Украйна е забавила планирането на тръбопровода, той чака строителството да продължи.

Проектът " Силата на Сибир 2 " става критичено значим за Русия, защото тя е изправена пред вероятността да загуби Европа като пазар за своя газ след нахлуването си в Украйна и обвиняванията, че изпозлва енергийните си доставки като оръжие, с цел да сътвори ценова рецесия.

" Проучването за изпълнимост на този план завърши и ние имаме вяра, че строителството ще стартира през 2024 година “, уточни Лувсанамсрай.

" Силата на Сибир 2 " ще свърже сибирските залежи, които доставят Европа - която даде обещание да постави завършек на зависимостта си от подкрепяния от страната " Газпром " - с Китай, където търсенето на газ нараства.

Монголия, която има население от над 3,3 милиона поданици на голяма територия, няма изход на море сред Китай и Русия. Лувсанамсрай сподели, че обкръжението от две " суперсили " в миг на геополитически стрес основава затруднения, само че че Монголия е привикнала да работи в тясно съдействие и с двете.

Улан Батор подписа меморандум за съгласие с Москва през 2019 година за изследване на тръбопровода " Силата на Сибир 2 ", който ще придвижва до 50 милиарда кубически метра газ годишно през нейната територия.

Оюн-Ердене Лувсанамсрай уточни пред " Файненшъл таймс ", че не е имало доста нарастване на натиска от страна на Русия за ускорение на строителството на линията макар проектите на " Газпром " да насочи фокуса си към Азия. Шефът на " Газпром " Алексей Милер допусна, че Китай ще стане основният клиент на съветския енергиен колос в бъдеще.

Според монголския министър председател окончателният маршрут на газопровода през Монголия " към момента се разисква ".

Предвижда се 2600-километровият водопровод да влезе в употреба към 2030 година, само че ръководители от енергийната промишленост считат, че този период може да бъде изтеглен напред, поради нуждата на Москва да откри пазари за своите енергийни доставки.

В петък съветският енергиен колос " Газпром " разгласи, че износът на газ за Китай през газопровода " Силата на Сибир " се е нараснал и ще продължи да пораства в сходство с изискванията на контракта сред двете страни. През първите шест месеца на 2022 година износът на " Газпром " за Китай се е нараснал с 63,4%.

По предварителни данни добивът на газ възлиза на 249,7 милиарда куб. м от началото на фискалната година, отбелязвайки спад от 10,4% по отношение на миналата година за същия интервал. Търсенето на газ на компанията на вътрешния пазар е спаднало с 1,9% през този интервал. Износът на газ за страните отвън Оперативно-наблюдателно дело отбелязва спад от 33,1% в съпоставяне със същия интервал на миналата година, разкри компанията в своя Telegram Channel.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР