money.bgНамирането на квалифицирани кадри ще става все по-трудно с оглед

...
money.bgНамирането на квалифицирани кадри ще става все по-трудно с оглед
Коментари Харесай

Преди години Гейтс каза, че компаниите с гъвкаво работно време ще са по-успешни. И позна

money.bg

Намирането на квалифицирани фрагменти ще става все по-трудно предвид на демографските индикатори и все по-бързо разрастващите се технологии. Работната мощ няма да бъде готова за това, което търси бизнесът. Затова набирането на хора с умения и познания ще се трансформира в съществено предизвикателство за фирмите.

Още преди няколко години Бил Гейтс планува развиването на обстановката до миг, в който конкуренцията за квалифицирани фрагменти ще бъде много сериозна. Според него тогава ще се откроят фирмите, които могат да предложат гъвкаво работно време. А те ще бъдат и по сполучливи от останалите.

Според скорошно изследване на кариерния съветник FlexJobs за 84% от милениалите приоритет е положителният баланс сред кариерата и персоналния живот. А 54% от тях желаят да имат гъвкаво работно време.

Ето какво печелят фирмите, когато дават на чиновниците си опция за гъвкаво работно време, съгласно Business Insider.

Дългосрочност

Според проучване на консултантската компания Deloitte младите чиновници от поколението Z могат да работят на едно място в продължение на повече от пет години, в случай че работният им график е задоволително еластичен.

Удовлетворение от работата

Друго проучване сочи, че гъвкавото работно време усилва удовлетвореността от работата, а това е основен фактор, с цел да може даден чиновник да се усеща добре на дадена позиция и да се задържи по-дълго на нея.

Спестяването на пари

Тази причина е елементарно обяснима. Ако чиновниците са здрави, те са продуктивни и са мотор на работния развой. Загубата на концентрацията и продуктивността на чиновниците коства на бизнеса в Съединени американски щати 226 милиарда $ на година, сочат статистични данни.

Добра известност на компанията

Гъвкавото работно време ще накара компанията да се открои на фона на останалите. То е много значим аршин, по който кандидатстващите избират къде да стартират работа.

В крайник с трендовете

В съпоставяне с преди 5 години, в този момент фирмите, които дават опцията за гъвкаво работно време, са се нараснали с 40%. Очаква се тази наклонност да продължи да се популяризира, тъй че компаниите, които не оферират еластичен график, ще изостанат много от останалите. Причината е, че младото потомство през днешния ден търси работа, която да е съобразена с останалите му задължения.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР