money.bgДокато е лесно да се дистанцираш от търговските войни и

...
money.bgДокато е лесно да се дистанцираш от търговските войни и
Коментари Харесай

Може ли следващата криза за еврозоната да тръгне от Италия?

money.bg

Докато е елементарно да се дистанцираш от комерсиалните войни и несигурността към Брезкит, има един финансов айсберг на хоризонта, който може да засегне благосъстоянието ни, написа BBC в материал, отдаден на италианския дълг.

" През годините държавното управление на Италия натрупа над 2 трилиона паунда дълг или над 130% от брутния вътрешен артикул (БВП). Бързо изхарчените средства през 70-те и 80-те години, дружно с други фактори, дадоха резултат в третият максимален държавен дълг в света ", показват от медията.

Междувременно актуалното държавно управление в страната поддържа политика на по-ниски налози и по-големи разноски. А това го сложи в ясно несъгласие с правилата за фискална дисциплинираност на Брюксел поради насъбрания бюджетен недостиг.

В последна сметка Европейската комисия (ЕК) реши да не постанова санкция на Италия поради несъразмерните разноски, само че даде явен сигнал, че чака от държавното управление да откри метод да ограничи задлъжнялостта.

Пред BBC гуверньорът на Централната банка на Италия Игнацио Виско разяснява, че държавният дълг е " прекомерно огромен ".

" Има неустановеност към това по какъв начин и по кое време ще се оправи (бел.ред. - правителството) с това. А пазарите ще ни накарат да си платим ", счита той.

Ограничаването на обществения дълг значи, че ще бъдат нужни промени в посока на данъчното облагане и разноските. Този метод не би бил посрещнат с наслада от италианците, защото като в страната към момента заплатите не съумяват да наваксат с задоволително бързи темпове повишените разноски за живот.

През последните месеци Рим се бори да избегне рецесията. Ингацио Виско е скептичен в това отношение, като показва, че икономическият напредък в страната през последните 20 години е " тъмен ".

Според него една от нужните ограничения за поддръжка на стопанската система е обезпечаването на повече обществени вложения в инфраструктура. Това обаче би било много мъчно, като се има поради, че Брюксел чака от Рим да " затегне колана " във връзка с харчовете.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР