money.bgАко искаме да спрем глобалното затопляне, електрическите автомобили със сигурност

...
money.bgАко искаме да спрем глобалното затопляне, електрическите автомобили със сигурност
Коментари Харесай

Какви потенциални капани крият електромобилите

money.bg

Ако желаеме да спрем световното стопляне, електрическите коли сигурно ще са главният ни съдружник. Или най-малко това е главното разбиране по въпроса.

От години ни се повтаря, че  карането на нещо без шумозаглушител е ужасно  - както за нас, по този начин и за планетата. Днес от ден на ден страни (в момента те са  най-малко седем ) възнамеряват да забранят продажбата на коли с мотор с вътрешно горене, и то през идващите няколко десетилетия. Това, от своя страна, накара огромна част от автомобилните компании да се активизират и да стартират да влагат в създаването на коли на ток.

Преди няколко седмици  Ford  обяви проектите си да показа на пазара  24 модела с електрическо задвижване . General Motors, Jaguar Land Rover, Volvo и Aston Martin също подхващат сходен напредък. Много други компании от дълго време оферират напълно електрически коли или модели с хибридно задвижване.

Въпреки целия този всеобщ напор обаче,  електрическите автомобили и по-специално тяхната всеобща приложимост, крият доста незнайни . Ето пет основни въпроса по тематиката, които си коства да бъдат заложени.

От какъв брой коли с мотор с вътрешно горене можем да се отървем

Страните, които желаят налагането на цялостна възбрана на бензиновите и дизеловите коли, са и огромни евентуални пазари за електрически автомобили.

Ако търсенето на персонални транспортни средства  остане постоянно , анализаторите могат да употребяват сегашните данни, с цел да предвиждат какъв брой електрически коли ще бъдат нужни, с цел да запълнят изчезналите бройки.

Какви акумулатори ще бъдат употребявани

Toyota и Honda към момента се пробват да усъвършенстват  технологията за задвижване с атомна горивна клетка , само че към този момент опитите им не срещат нужния потребителски интерес. От това излиза, че всички нови електрически автомобили ще разчитат на най-хубавата настояща технология -  литиево-йонните акумулатори .

Напълно електрическите коли  ще имат потребност от в действителност огромни акумулатори , а хибридите ще могат да се задоволят и с по-малки батерии, разчитайки на дребни мотори с вътрешно горене, които работят като генератори на ток.

Американският производител  Tesla  смята да произвежда  акумулатори с общ потенциал 35 гигаватчаса годишно , като сега приключва градежа на най-голямата постройка в света - своята Гигафабрика.

Очаква се обаче потребностите на пазара от акумулатори да бъдат доста по-големи. Анализатори считат,  че напълно скоро колите ще се трансфорат в  най-големия потребител  на литиево-йонни акумулатори - позиция, която сега се заема от бранша на потребителската електроника.

Колко мощ е нужна за зареждането на тези коли

Всички тези акумулатори имат потребност и от ток, с който да бъдат захранени, а  електрическите автомобили няма да съумеят да се оправят в битката си с климатичните промени , в случай че електричеството за зареждането им идва от " мръсни " източници, като въглища, нефт или природен газ.

И тъкмо тук  става малко необичайно . Ползите от една електрическа кола зависят от това, къде тя се зарежда с електричество, защото всичко опира до локалния снабдител на ток.

Вариациите в методите за произвеждане на ток на районно равнище значи, че  от време на време електрическите автомобили са по-замърсяващи от елементарните коли .

Ако живеем в американски щат, който се зарежда с ток, създаван главно посредством горенето на въглища - да вземем за пример Канзас -  нашата електрическа кола най-вероятно не е доста по-щадяща околната среда  от рационален модел с мотор с вътрешно горене и разход от 8.1 л/100 км.

От друга страна,  в Индия е още по-зле . Там един електрически автомобил е толкоз чист, колкото и стандартен автомобил с разход 14.1 л/100 км, защото производството на електричество в цялата страна се господства още в по-голяма степен от изгаряне на фосилни горива.

От какво се вършат батериите

Дори в случай че цялото произвеждане на електрическа енергия в света стартира да разчита на възобновими източници, човечеството ще се нуждае от доста повече кобалт, литий и други първични материали, с цел да обезпечи стабилно и отговорно произвеждане на акумулатори.

Така да вземем за пример,  повече от 60% от международните находища на кобалт  - основен детайл в състава на електродите в литиево-йонните акумулатори - се намират в  Конго , където човешките права редовно се погазват.

Разбира се, инженерите не престават да разработват  нови акумулатори , в чийто състав вземат участие по-безобидни първични материали, а страните, които оферират цялостната възбрана на стандартни коли, са  твърдо решени да ускорят процеса  по построяването на нови възобновими източници на сила.

В последна сметка, в случай че не успеем да създадем системата напълно чиста, то тогава няма да има смисъл от всичко това и световното стопляне ще завоюва.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР