МОН стартира поетапни промени във формата на Националното външно оценяване

...
МОН стартира поетапни промени във формата на Националното външно оценяване
Коментари Харесай

МОН готви изцяло нов формат за изпита след 7 клас, променят НВО за четвъртокласниците

МОН започва поетапни промени във формата на Националното външно оценяване с включване на повече на практика и междупредметни задания.

“Трудно можем да въведем незабавно, изключително при такива значими и за обществото и за фамилиите и за децата външни оценения, каквито са след четвърти и седми клас, изпити, които са с друг вид задания. В рамките на входните нива в девети клас ще се опитаме да забележим какви са уменията на учениците да вземат решение на практика задания “, съобщи министърът на образованието Галин Цоков . Министърът на образованието разгласи, че още от тази година на изпитите за Национално външно оценяване на учениците, които приключват 10. клас ще има доста повече на практика и междупредметни задания.

Цоков изясни, че идната образователна година за първи път сходен формат изпит ще се организира и за децата от 4 клас . Той посочи, че учениците, които сега са в 5 клас, ще бъдат първият випуск, който ще се яви на напълно нов формат за изпита след 7 клас през 2025/2026. Цоков сподели, че през първия период учителите ще получат поддръжка за друг метод на преподаване и оценяване на своите възпитаници.

“Чрез входните нива ще се опитаме да променим метода на оценяване и метода на преподаване в учебно заведение ” , уточни той.

Министърът на образованието сподели, че сега се разисква и смяна в няколко закона като тези промени са ориентирани към яслите и детските градини. “Идеята е в границите на яслите да има повече експерти, които имат избрани компетентности свързани с педагогиката и логиката на психиката ”, разясни Цоков. Той увери, че работещите експерти не са застрашени, а се търси опция за добавена стойност посредством други експерти, които да влязат и поддържат развиването на децата. Министърът на образованието изрази вяра в бюджета за следващата година да бъдат заложени повече запаси за бранша. “Повечето от стандартите се усилват като средства. Надявам се, че сред двете четения на бюджета ще има спомагателни благоприятни условия за нарастване да вземем за пример на инстанционните разноски ”, сподели той.

Екип от над 70 специалисти работи по изработването на стандарта за качество, като разбирането за качество в нашето учебно обучение е обвързвано с развиването на мощните страни на детето и на ученика . Разработихме две рамки за качеството - едната в ранна детска възраст, а другата - в учебното обучение. Новото, което е обвързвано с този стандарт, е, че една година ще се употребява стандартът посредством национална стратегия и през образователната 2025/2026 година ще бъде въведен след разискване със обществените сътрудници.

Това сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на конференция.

Работим за олекотяване на образователното наличие и за разработване на нова визия за образователните стратегии, заяви министърът.

На конференцията просветителният министър показа ограничения за смяна на образованието в учебното обучение. Те са свързани с смяна на метода, показване на визия за стандарта за качество, повишение на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на обстоятелства. 

Министър Цоков заключи и подхванатите дейности през първите шест месеца на ръководство в бранша " Образование и просвета ", набелязвайки краткосрочните и дълготрайни промени, по които работят с екипа му.

Подготвяме ново предложение за смяна в Закона за предучилищното и учебното обучение. Друга значима активност е обвързвана с образователните стратегии. Направихме значими промени в Закона за професионалното обучение и образование, и те ще дадат ново равнище на развиване на професионалното обучение - ще има и нов лист на специалностите. Беше направен и доста значим документ, наименуван стратегическа визия за дуалното образование, сподели министър Цоков.

Беше несъмнено и местоположението на Националния STEМ център в " София тех парк ", където ще бъдат ситуирани и главните STEM лаборатории. 

По Оперативната стратегия " Наука и обучение " успяхме да изготвим платформата " Дигитална раница ", като 17 000 учители минават през образование за тази платформа, сподели министър Цоков.

Той заяви, че се работи по смяна в Закона за висшето обучение и за предоставяне на опция за тригодишни бакалавърски стратегии.

Резултатите на българските 15-годишни възпитаници на интернационалното проучване PISA - 2018 са сравнителни ниски спрямо другите страни от Европейския съюз (ЕС) и това ни накара да подготвим избрани начинания за качественото обучение, което да е ориентирано към развиването на компетентности и умения за живота, и за по-добро показване на нашите възпитаници на тестванията от PISA, сподели още проф. Галин Цоков.

Той изясни, че учебните заведения, които ще вземат участие в идващото проучване на PISA, ще получат по-голяма поддръжка от Министерството на образованието и науката (МОН), тъй като следва PISA - 2025.

Тази поддръжка ще е посредством опция за мотивация на учениците и на учителите да вземат участие, и с методическа помощ за сформиране и решение на задания, ориентирани към на практика умения. Ще бъде основан и обособен модул за повишение на резултатите от PISA в националните стратегии, който към този момент се разисква от специалистите в МОН, с цел да стане автентичен от 2024 година Той ще е обвързван с това учителите да бъдат квалифицирани в подготовка на задания от вида на PISA тестванията, които са ориентирани към определяне на умения за живота, и на на практика умения, както и учениците да вземат решение такива задания. Предвиждаме от началото на идната образователна година да се вкарат и входни нива за завършващите осми клас и започващите девети клас по главните предмети: български език, математика, естествени науки, свързани още веднъж с PISA задания и проби. Те ща са ориентирани към определяне на уменията и за опция за решение на на практика проблеми от учениците, сподели министър Цоков.

По думите му ще се употребяват и опциите на една доста забавна стратегия на Организацията за икономическо сътрудничество и раз " PISA учебни заведения ", по която целогодишно да се работи за създаване и въвеждане на PISA задания, на решение на подобен вид проби от учениците и с образование, насочено към компетентности. Ще се изготвят и годишни отчети за напредъка на учениците и на учебните заведения, и това ще помогне на доста наши учебни заведения да бъдат готови по-добре за идните проучвания на PISA през 2025 година и в идващите години, съобщи просветителният министър. 

Проф. Цоков сподели, че към това ще бъде ориентирана и друга активност на МОН, обвързвана с разработване на визия за по-рамкови, компетентностно насочени образователни стратегии.

" Планираме през 2024 година да създадем смяна в стандарта за образователния проект, където има избираеми образователни дисциплини, да има опция за образуването на интегрални образователни предмети, които изискват интегрирано познание, само че и взаимна работа сред учители. Те да преподават и правят оценка взаимно знанията и уменията на своите възпитаници ", сподели той.

" Планираме още от 2024 година да има промени в дилемите за външното оценяване за десети клас - те да бъдат по-практически насочени, а по-късно, през идващите години, последователно да променим дилемите във външното оценяване след четвърти клас, а след две години и дилемите във външното оценяване и след седми клас ", изясни министърът.

Той означи, че измененията в образователните стратегии и в образователното наличие ще се свържат с смяна в метода на оценяване и на въвеждане на повече детайли на формиращо оценяване. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР