МОН ще направи усилие да намали тежестта на учебниците. Обмислят

...
МОН ще направи усилие да намали тежестта на учебниците. Обмислят
Коментари Харесай

МОН прави усилие да оптимизира тежките учебници

МОН ще направи изпитание да понижи тежестта на учебниците. Обмислят се разнообразни разновидности. Това увери отрасловият министър Красимир Вълчев, който взе участие в съвещание на Комисията по образованието и науката.

Между 20% и 40% от тежестта на раниците съставлява тежестта на учебниците в тях. Учебните комплекти са 2,8 кг. за първи клас, малко над 4 кг. в по-горните класове.

" В раниците има още тетрадки, образователни пособия, които би трябвало да препоръчаме на учителите да ги усъвършенстват. Понякога има храна, вода, облекла за физическо ", установи министър Вълчев. Във връзка с тежките раници се обмислят разнообразни ограничения. Едната от тях планува разделянето на най-тежките учебници, което обаче би трябвало да се случи с нов тираж. Друг вид е да се разреши по-лека и обемна хартия при печата им. Тогава можело да спадне качеството на изображенията.

Министър Вълчев бе безапелационен, че би трябвало да се подкрепят напъните на учебните заведения при закупуването на учебни шкафчета. Въпреки че не са скъпи, в случай че би трябвало да бъдат закупени за всички възпитаници, това би представлявало една огромна сума. По думите му няма подозрение, че би трябвало да се работи в посока цифровизация , а учителите да употребяват в клас електронни учебници.

Мерките ще бъдат осъществени съгласно бюджетните благоприятни условия и подобаващото време за реализацията им. Министър Вълчев не се ангажира със периоди.

 Вълчев стопира черно-белите учебници
Вълчев стопира черно-белите учебници

Били просветителна дискриминация

Относно растежът на средствата в държавния бюджет за 2018 година за предучилищното и учебно обучение, министърът посочи, че той е в размер на 402 млн. лева

Предвидени са в допълнение средства за учебни педагози и педагогичен съветници , за ресурсни учители, както и за стипендии на осмокласниците.

7 млн. лева са отделени на база предварителни поръчки за финансиране на частните детски градини и учебни заведения. Те би трябвало да заявят предпочитание за финансиране до края на ноември. 32 млн. лева ще бъдат отделени за увеличената минимална работна заплата и увеличената осигурителна вноска , тъй че тя да не за сметка на учебното заведение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР