Момичетата от националния отбор по художествена гимнастика, които дадоха положителни

...
Момичетата от националния отбор по художествена гимнастика, които дадоха положителни
Коментари Харесай

Раева: Заразените с коронавирус гимнастички са изолирани и се лекуват |

Момичетата от националния тим по художествена гимнастика, които дадоха позитивни проби за Ковид-19, се усещат добре. Те са посочили леки признаци - кашлица и температура, които към този момент отминават. Грациите са под наблюдаване на персоналните си лекари и лекаря на тима и са изолирани.

Това съобщи президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева по телефона в предаването " Тази заран " по БТВ.

Преди дни от федерацията оповестиха, че няма да вземат участие на онлайн шампионат, проведен от Русия, защото четири от девойките са дали позитивни резултати на проби за ковид. Раева посочи, че става въпрос за две от девойките и две от дамите.

" Тяхното положение е положително, нямат температура. Личните им доктори и докторът на тима са предписали медикаментите, които би трябвало да взимат. Изолирани са и се лекуват. Знаете, че при младежите и изключително при децата - две от тях са от девойките ни, две от тях са от дамите... Все още са млади и при тях протича много по-леко ", изясни Раева.

" Едно от девойките има кашлица. Две от тях имаха температура. Вече нямат и съвсем не кашлят. В момента сме в грипов сезон, с изключение на с ковид. Когато някоя от гимнастичките има температура, кашлица, постоянно ги пращаме да си вършат проби. Наложи се до в този момент няколко пъти, само че нямаше такова нещо.

Едно от децата имаше кашлица, подвигна температура и незабавно казахме да си направи тест. Оказа се, че има ковид. Тогава всички, които са били в контакт, си направиха тест и се оказа, че още 3 от децата имат ковид ", добави тя.

Изследвани са още 40 човека- гимнастички, треньори и такива, които имат контакт с тима. Техните проби са негативни.

Раева показа, че заразяването е станало при контакт на едно от девойките с родител с Ковид-19, преди да разбере, че пробата му е позитивен.

" Опитваме се оптимално да съблюдаваме всички защитни ограничения, които се изискват и предлагат от Министерство на здравеопазването. Ние бяхме първата федерация, която организира съревнование на закрито и всичко мина наред.

Всички надпревари от държавния календар минахме - това са стотици деца и участници, при безусловно съблюдаване на ограниченията. Нямахме нито един инфектиран. Стараехме се, само че няма по какъв начин да изолираме състезатели от родителите им. Няма по какъв начин родителите да знаят през цялото време, че са заболели от ковид ", съобщи тя.

Раева разяснява, че новите ограничения на здравното министерство, които плануват до 12 ноември всички спортни надпревари да се организират без аудитория, няма да повлияят на подготвителния развой на грациите, които се готвят за европейското състезание в Украйна от 26 до 29 ноември.

" Ако ние не осъзнаем, че би трябвало да се съблюдават ограниченията и безусловно всичко, което се изисква, всеки ден ще има от ден на ден и повече новозаразени. Но, в случай че сме дисциплинирани и виновни, аз мисля, че нещата ще минат ", добави Раева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР