Моментът на изпращането на плана зависи от политическата ситуация. Това

...
Моментът на изпращането на плана зависи от политическата ситуация. Това
Коментари Харесай

Пеканов: Изпращането на Плана за възстановяване зависи от политическата ситуация

Моментът на изпращането на проекта зависи от политическата обстановка. Това изясни вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, който днес отговаряше на въпроси на жители и медии в рубриката " Властта приказва! Открито "  във Фейсбук страницата на Министерския съвет. До момента в нея се включиха министърът на стопанската система Кирил Петков и министърът на културата Велислав Минеков. Целта е да се даде публичност на тематиките и проблемите, които вълнуват хората в най-голяма степен.

Атанас Пеканов изясни, че при встъпването му в служба главният приоритет е бил Планът за възобновяване и резистентност.  " Започнахме много интензивна работа незабавно по него, с цел да можем в къс период да създадем усъвършенствания, да публикуваме ревизираната версия и да стигнем до публично разискване, което тече сега. За да се случи всичко това тече един комплициран и сложен развой за съгласуваност сред министерствата ", изясни Пеканов.

По думите му, не би трябвало европейските средства, които са за доближаване, да подкрепят дивергенцията в страната, тоест да се концентрират в един район. Той уточни, че в Националния проект за възобновяване и резистентност е имало подобен детайл. " Специално за София бяха отделени 560 млн. лв., да, може би от 12,6 милиарда лв. те не наподобяват толкоз доста, само че в действителност са доста, тъй като това е единственият град, за който имаше отделени особено такива средства за два плана, другите стратегии са за цялата страна. Ние намалихме един от тях, имахме предпочитание да понижим и другия, само че след мощна и много разгорещена полемика с госпожа Фандъкова, която сподели, че няма опция да финансира своя личен план за метрото, той остана, само че другият план беше понижен с 200 млн. лв. ", изясни вицепремиерът.

Пеканов означи, че късите периоди за работа по последната версия на проекта не са разреши да бъдат оценени потребностите на обособените градове - в превоза или други сфери, тъй като това би забавило подготовката му.

" Смятам, че точно в тази посока би трябвало да вървим и такива са индикациите, които получавам от Европейска комисия ", добави той и посочи, че е било посочено, че по Оперативна стратегия " Транспорт "  не може да се развива единствено метрото в София, само че и превозът и в другите градове.

" Няма да е редно в последните дни или в последния ден на служебния кабинет да изпратим Националния проект за възобновяване и резистентност, тъй като такава е индикацията от европейските институции: " не ни го изпращайте, с цел да пристигна някой по-късно и да каже след два дни - не, не, може ли да ни го върнете ". Моментът на изпращането на проекта зависи от политическата обстановка ", сподели още Пеканов.

В момента се опитваме да адресираме рецензиите и рекомендациите, които бяха изложени от парламентарните групи по проекта, добави той. " Бяхме подложени на критика за отпадането на плана за напоителни системи, съгласно мен неточно, тъй като планът не беше позволен, само че се опитахме да увеличим средства за бранш " Земеделие " и го направихме - с още 170 млн. лв. за последните две седмици ", сподели вицепремиерът и добави, че в този момент се прави разбор на това по какъв начин най-ефективно да се употребяват тези средства.

Една от главните рецензии към предходната версия Националния проект за възобновяване и развиване беше, че не са заложени задоволително ограничения и промени в областта на върховенството на закона, сподели вицепремиерът в отговор на различен въпрос. Той посочи, че по тематиката е имало полемика с Министерството на правораздаването и с Неправителствени организации. " Мисля, че имаме прогрес. Възложихме нова стъпка, която да увеличи отчетността на основния прокурор ", сподели Пеканов, само че посочи, че е мъчно да се заложат стъпки от служебното държавно управление.

Вицепремиерът посочи, че в този момент се водят полемики с парламентарните групи за това те да намерят консенсус и на какви промени са подготвени в тази сфера. " В проекта за възобновяване всичко което заложим, откакто подпишем контракта и получим парите, ние би трябвало да го осъществим. Не е добре и да обещаваме нещо, което в Народното събрание няма да се случи в предстоящ интервал ", сподели още Атанас Пеканов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР