Момчил Неков представи склуптура на кан Тервел в Брюксел, която

...
Момчил Неков представи склуптура на кан Тервел в Брюксел, която
Коментари Харесай

След 1300 години кан Тервел „стъпи“ в Брюксел


Момчил Неков показа склуптура на кан Тервел в Брюксел, която ще бъде сложена в българското учебно заведение. По този метод Неков извърши и свое предизборно заричане

Брюксел, 9 октомври 2018 година - В годината, в която означаваме 1300 години от успеха на кан Тервелнад арабската войска, на публична гала в Европейския парламент, евродепутат Момчил Неков показа статуя на кан Тервел, която подарява на българското учебно заведение в Брюксел, и която ще бъде сложена там.



„ Направата на сходна статуя беше мое предизборно заричане, като знак на това по какъв начин би трябвало да възпитаваме децата си, по какъв начин би трябвало да пазим културата си, тъй като историята и културата са тези, които ни съхраняват като нация. Почитането на паметта на великите българи е наша грижа като общество. В това, че го правя подарък на българското учебно заведение също има символика- децата на България, които са в чужбина би трябвало да не не помнят от кое място са техните корени. Аз през днешния ден се усещам горделив и разчувствуван. “, това сподели Момчил Неков по време на представянето.



Фондация „ Св. Св. Кирил и Методий “, и персонално господин Михаил Тачев, неин основен секретар поддържаха самодейността на евродепутата, а на събитието господин Тачев го поздрави и добави: „ Когато господин Неков пристигна при мен, аз видях един младеж, който се гордее, и който желае да възпламени и другите. Истински се веселя, че през днешния ден съм очевидец на тази негова концепция да придвижи в Брюксел парченце от тази горделивост, която изпитва. “



На представянето на склуптуата на кан Тервел в Екологичен потенциал участваха и други изтъкнати посетители - Нейно Превъзходителство извънредения и пълномощен дипломат на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург - Мая Добрева, основателят на пластиката, скулпторът Борис Борисов, проф. Иван Илчев - историк, ректор на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в два поредни мандата в интервала 2007 – 2015 година и член-кореспондент на Българската академия на науките от 2012 година Всички те показаха своите благодарности.



„ Изключително съм горда, че съумяваме да поддържаме интереса към България, за децата е значимо да имат връзка с родината си и този монумент на кан Тервел ще им помогне да научат повече за историята си. Трябва да отдадем заслуженото на кан Тервел. Благодаря на господин Неков за самодейността и за подаръка за българското учебно заведение в Брюксел “, съобщи Нейно Превъзходителство извънредения и пълномощен дипломат на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург - Мая Добрева.



Скулпторът Борис Борисов показа творбата си с думите: „ Пластиката показва силата на оръжието и духа на Тервел, пресъздал съм кан Тервел като триумфатор, като човек, който побеждава и това е доста нужно през днешния ден за нас българите, с цел да усетим силата си като народ “.

Директорът на българското учебно заведение в Брюксел, госпожа Валентина Найденова, също беше измежду специфичните посетители и от името на цялото учебно заведение благодари на Момчил Неков за подаръка, като добави: „ Вие направихте от невъзможното - допустимо. Не единствено ни предложихте да ни подарите този знак, само че и дадохте опция да изберем каква да бъде скулптурата, какво ще е забавно за децата. Вие бяхте и първият евродепутат, който се свърза с българското учебно заведение в Брюксел още през 2014 година и до през днешния ден ни помагате. Благодаря, че паметникът на кан Тервел ще е стои в българското учебно заведение в Брюксел. “.



Проф. Иван Илчев направи паралел със модерна Европа: „ Не знам дали сте замисляли, само че рядко в нашата история се е случвало след един сръчен държател, да пристигна различен сръчен държател. Точно това се е случило при започване на VIII век, двама владетели, които ръководят един след различен и поставят основите на България, такава каквато я знаем. Могат да се създадат доста паралели сред времето на кан Тервел и нашето време. И тогава и в този момент Европа е заобиколена от Изток, и от Запад, и от Юг от нападателни нации, които с въжделение гледат благосъстоянията й. И тогава, и в този момент европейското общество е надълбоко разграничено, тогава разликите са верски, вътре в самата християнска черква и способстват за сполучливото нахлуване на арабите, в този момент разногласията са за пътя, по който би трябвало да поеме Европа. И тогава, и в този момент, по-важно наподобява това, което се случва на Запад, а не на Изток, по тази причина в българските учебници по история ние пишем за успеха при Поатие, която стопира арабското нахлуване във Франция, само че в нито един учебник, на нито една западноевропейска страна, няма да видите урок, в който се приказва за успеха на кан Тервел. “

На събитието по покана на Неков, с изключение на формалните участници, участваха и посетители от България, те имаха опцията да изслушат и породилия се забавен спор за проблемите и опциите пред културата.

„ Трябва да осъзнаем каква история имаме, а освен да го повтаряме като клишета. “- сподели още Момчил Неков.

За Момчил Неков:

Член на Екологичен потенциал от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „ Земеделие и развиване на селските райони “;

Член на Комисията по „ Култура и обучение “;

Член на делегациите на Екологичен потенциал за връзки с Китай и с страните от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развиване, за климатичните промени, за развиване на туризма, културното завещание и европейските културни направления, за спорта.

http://www.mnekov.eu

https://bg-bg.facebook.com/momchil.nekov/

https://twitter.com/momchilnekov

 

*публикация

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР