Моловете и големите ритейл паркове в страната да бъдат отворени

...
Моловете и големите ритейл паркове в страната да бъдат отворени
Коментари Харесай

Големите търговци настояват моловете да отворят на 12 април, вместо на 1 май

Моловете и огромните ритейл паркове в страната да бъдат отворени от 12 април, вместо от 1 май, както е написано в на здравния министър Костадин Ангелов. Такова искане насочиха в сряда огромните търговци в страната, обединени в Сдружението за съвременна търговия (СМТ). Те упорстват и магазините за нехранителни артикули над 300 квадрата да отворят от 12 април, по този начин както е написано в последната заповед на здравните управляващи, и да няма ново удължение на рестриктивните мерки за активността им. Големите търговци стимулират настояванията си с “шоковата ситуация”, в която са сложени освен огромните магазини и молове, само че и всички компании, чиято активност е обвързвана с ритейл бранша.

За година моловете са без активност 100 дни

" Положението е изключително тежко за ритейлърите, които имат магазини в огромните търговски центрове вид " мол " и " ритейл парк " и най-много за тези с обекти само в тях. През последната година тези търговски центрове бяха затворени за почти 100 дни, в това число и в интервалите, в които се осъществят най-големи обороти като Коледа. В резултат на това търговците в тях записаха големи спадове на приходите и бяха принудени да освобождават чиновници ", прибавят от СМТ. Това е и главния им претекст за отваряне на тези центрове от 12 април, а не от 1 май.

По принцип ритейл парковете са опция на моловете най-вече в огромни градове отвън столицата или наоколо до тях. Това са едноетажни търговски обекти, групирани към общ паркинг и предлагащи разнородни артикули и услуги за потребителите. Типични образци за такива паркове са Jumbo Plaza Retail Park в София и Retail Park в Пловдив. Обикновено оферират до 5000 кв. м отдаваема повърхност.

Търговците предизвестяват, че ново удължение на затварянето на огромните нехранителни магазини и на комерсиалните центрове неизбежно ще докара до верижно утежняване на финансовото положение на доста компании в бранша, до растеж на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата, защото “евентуално освобождение на чиновници би осигурило опция за опазване на действието на бизнеса и на позитивни резултати”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР