Молекулярни биолози установиха, че дори относително малки дози никотин блокират

...
Молекулярни биолози установиха, че дори относително малки дози никотин блокират
Коментари Харесай

Никотинът блокира производството на естроген при жените

Молекулярни биолози откриха, че даже релативно дребни дози никотин блокират производството на хормона естроген в мозъчните тъкани на дамите. Това се отразява неподходящо както върху работата на нервната система, по този начин и на половата, оповестиха от пресслужбата на Европейския лицей по невропсихофармакология (ECN), представена от ТАСС.

" Има основни разлики в метода, по който тютюнопушенето влияе върху държанието на мъжете и дамите. Последните като цяло реагират по-зле на замесваща терапия, по-често пропушват още веднъж и е по-вероятно да развият болести, свързани с тютюнопушенето. Разбирането по какъв начин никотинът въздейства върху хормоналната система ще ни помогне да разкрием аргументите за съществуването на тези разлики ", сподели Ерика Комаско от университета на Упсала (Швеция), представена в прессъобщението.

За задачите на проучването Комаско и сътрудниците й са следили по какъв начин никотинът въздейства върху нервната система на 10 млади девойки, които са се съгласили да вземат участие в опита. По време на тестванията учените са инжектирали дейното вещество на цигарите в носовете на доброволците и са наблюдавали по какъв начин тази процедура се отразява върху мозъчната активност и производството на разнообразни хормони, написа Българска телеграфна агенция. За да получат нужната информация, учените са инжектирали в кръвта на девойките специфични молекули, които се свързват с ензимите, произвеждащи хормони, и " осветяват " тези протеини благодарение на радиоактивни маркери. Това е разрешило на учените да следят по какъв начин приемът на никотин въздейства върху интензивността на дадените пептиди и обвързваните с тях сигнални молекули.

Последвалите наблюдения са посочили, че даже дребни дози никотин доста понижават концентрацията на ензима CYP19A1, виновен за производството на молекулите на половия хормон естроген. Понижението се следи най-вече в дълбоките пластове на мозъка и не визира в такава степен други тъкани в телата на доброволците. Тези промени в производството на естроген са засегнали най-силно таламуса, частта от мозъка, виновна за разбора, подбора и предаването към кората на сигналите, получени от всички сетива.

Резултатите от тестванията са се оказали изненадващи за учените, защото в предишното откривателите не са разкрили връзката сред тютюнопушенето и нарушаванията в хормоналната система на дамите. Биолозите се надяват, че по-нататъшни опити и наблюдения ще им оказват помощ да схванат по какъв начин тъкмо блокирането на производството на естроген в мозъка въздейства върху държанието на дамите и репродуктивната им система. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР