Молдова премина към ново изостряне на отношения с Москва. В

...
Молдова премина към ново изостряне на отношения с Москва. В
Коментари Харесай

Молдова реши да изтръгне Гагаузия от Русия

Молдова мина към ново изостряне на връзки с Москва. В понеделник тя отхвърли да даде достъп на ръководителя на Татарстан Рустам Миниханов, а в сряда разгласи съветски посланик за личност нон грата. Всичко това се случи преди изборите в Гагаузия, другарска за Русия автономност в границите на Молдова. Каква е логиката на сходни дейности на молдовските управляващи и по какъв начин Русия би трябвало да реагира на това?

Премиерът на Молдова Дорин Речан на съвещание на държавното управление прикани за ограничение на придвижването на двама чиновници на съветското посолство след случая с отхвърли за влизане в страната на ръководителя на Татарстан Рустам Миниханов. Той изрази удовлетворение и от работата на външния министър Николае Попеску и правоприлагащите органи, чиито дейности доведоха до дипломатически скандал.

В тази обстановка беше решено един посланик на Руската федерация да бъде разгласен за личност нон грата, други двама ще бъдат лишени от акредитация на интернационалното летище в Кишинев. Според държавния представител Даниел Вода сходни ограничения са въведени по отношение на хипотетичното нарушаване на откритите правила за държание от съветските представители.

По-късно прессекретарят на Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова Филип Кожокару сподели, че Кишинев е решил да експулсира чиновник на съветското посолство по отношение на случая.

Освен това съветският дипломат в Молдова Олег Васнецов дойде в сряда във външното министерство на страната. „ Днес чухме разнообразни изречения по адрес на тази делегация, бих споделил нелицеприятни. Поискахме пояснение за несъответстващото държание на чиновниците им, само че не получихме явен отговор ”, цитира изданието дипломата.

Припомняме, че на 17 април на ръководителя на Татарстан Рустам Миниханов беше отхвърлен достъп до Молдова, където трябваше да взе участие в Конгреса за другарство на народите в град Комрат. Руският политик даже не беше позволен да слезе от самолета, връчвайки му документ, обосноваващ сходно решение на управлението.

Миниханов беше поканен на събитието от водача на придвижването " Народен съюз на Гагаузия " Виктор Петров, който е и претендент на изборите за началник на района на 30 април. Според него отводът за влизане на госта от държавното управление на Молдова е неточен, защото жителите на този район " имат цялостното право да избират икономическата посока, с кого и по какъв начин да си сътрудничат ".

„ Миниханов не беше позволен в Молдова по две аргументи. Първо, управляващите в Кишинев се отнасят отрицателно към обстоятелството, че Русия организира СВО на територията на Украйна. Следователно идването на който и да е чиновник, изключително на такова високо равнище, става нежелано съгласно тях “, сподели молдовският политолог Виталий Андриевски.

„ Второ, на 30 април в Гагаузия ще се проведат избори за глава (башкан) на района. Конгресът, на който Миниханов планираше да участва, беше управителен от един от претендентите Виктор Петров, който се смята за проруски надъхан. Напълно допустимо е Миниханов да пропагандира за собствен сътрудник. Властите в Кишинев не можеха да позволен това “, акцентира специалистът.

„ И в случай че вземем поради, че самият Петров неотдавна беше на посещаване в Татарстан, тогава връзката му с Миниханов става прекомерно явна. Вероятно в този момент в Кишинев ще решат дали е възможно да експулсират съветски дипломати. Въпреки че е ясно, че Москва ще предприеме ответни ограничения “, допусна събеседникът още преди решението на Министерство на външните работи на републиката. „ По принцип сходни спорове може да пораждат по-често в бъдеще, защото Молдова е поела курс към цялостна европейска интеграция “, акцентира Андриевски.

Експертите напомнят още, че популацията на този район се състои най-вече от тюркоезичните гагаузи. В това отношение тази територия има положителни връзки както с Турция, по този начин и с Татарстан. По време на разпадането на социалистическия блок жителите на самостоятелната област оповестиха самостоятелност и даже се оповестиха за оставане в състава на Съюз на съветските социалистически републики.

През този интервал връзките сред Гагаузия и Молдова получават избухлив темперамент. През октомври 1990 година министър-председателят на страната Мирча Друк, с цел да провали изборите в Комрат, изпрати рейсове с националисти, които придружаваха полицейски отряди там. Започна готовност на популацията и селяните интензивно излизаха да пазят домовете си. Заплахата от революция надвисна над страната.

Въпреки това през 1994 година Народното събрание на Молдова одобри закон за специфичния юридически статут на Гагаузия. Регионът получи статут на самостоятелна териториална единица в границите на страната. Това състояние на територията е дефинитивно закрепено в конституцията на страната от 1999 година

По-късно, през 2014 година, в гагаузката автономност се организира референдум за външната политика на Молдова и статута на самостоятелност. 98,4% от жителите гласоподаваха за ЕАИС.

Освен това 97,2% са срещу присъединението към Европейски Съюз. Така беше провъзгласена опцията да се разгласи обособяване от Молдова при положение на загуба на самостоятелност от страната. В Кишинев обаче резултатите от референдума не бяха приети, а процедурата за изложение на волята на народа беше наречена противозаконна.

Отношенията сред центъра и района към момента са хладни: натискът върху Комрат постоянно е обект на полемика от локалните политолози. Така този път министър председателят на страната Дорин Речан се опита да обиди ръководителя на района Ирина Влах, като сподели, че идването на съветския политик удостоверява желанието на територията да поддържа връзка с „ агресора “.

Влах отговори на сътрудника си, че Гагаузия си сътрудничи с Татарстан от 25 години, осем от които Миниханов оказва помощ на жителите с доставката на здравно съоръжение, компютри за учебните заведения и музикални принадлежности. Според нея е извънредно несвоевременно да се свързват положителните връзки с провеждането на СВО.

„ Следователно дейностите на молдовските управляващи са искрено неприятелска стъпка. Молдова е в интеграционното пространство на Оперативно-наблюдателно дело. Въпреки обстоятелството, че молдовските жители в последно време все по-често отпътуват за Европейски Съюз, по-голямата част от популацията към момента по някакъв метод печели пари в Русия и от връзките с Русия “, споделя Андрей Климов, заместник-председател на комисията по външни работи на Съвета на федерацията.

„ Следователно държанието на управлението на Молдова може да провокира ответна реакция от страната ни, което ще се отрази отрицателно на стопанската система на републиката. Бих им предложил да отрезвят политиците си и да обяснят, че сходно другарство с Русия е несвоевременно “, сподели парламентаристът.

„ Що се отнася до несполучливото посещаване на ръководителя на Татарстан Рустам Миниханов в Гагаузия, аз, несъмнено, не съм съставял неговия график и не мога да кажа с кого и по какви въпроси е трябвало да се срещнат. Но като цяло разнообразни срещи по време на задгранични визити на политици са детайл на естествена, цивилизована връзка. Сегашното държавно управление на Молдова обаче реши да тръгне по пътя на варварите и ще се сблъска с реакцията на Москва за това “, обобщава Климов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР