Молдова отхвърли твърдението на министерството на отбраната на Русия, че

...
Молдова отхвърли твърдението на министерството на отбраната на Русия, че
Коментари Харесай

Молдова отрече Украйна да е планирала да нахлуе в Приднестровието

Молдова отхвърли изказванието на министерството на защитата на Русия, че Украйна е възнамерявала да нахлуе в отделилата се молдовска територия Приднестровие и прикани към успокоение, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на молдовското държавно управление.

Руската организация РИА " Новости " по-рано заяви, че Украйна, която граничи с Молдова, е възнамерявала да инсценира нахлуване под подправен байрак на хипотетични съветски сили от Приднестровието, с цел да има предлог за нахлуването си. Русия поддържа свои войски в отделилата се молдовска територия.

ТАСС цитира думите на съветския заместник-министър на външните работи Михаил Галузин, който на собствен ред сподели, че Западът е инструктирал молдовското държавно управление в Кишинев да приключи всички контакти с подкрепяните от Москва управляващи на Приднестровието.

Правителството на Молдова популяризира изказване в " Телеграм ", където споделя, че молдовските управляващи " не удостоверяват информацията, обнародвана тази заран от министерството на защитата на Русия ".

" Призоваваме към успокоение и приканваме обществеността да следи формалните и заслужаващи доверие източници на Република Молдова ", се споделя в изказването.

" Нашите институции сътрудничат с задграничните ни сътрудници и при положение на каквато и да е опасност за страната неотложно ще осведомят обществеността ", сподели молдовското държавно управление.

Министърът на външните работи и европейската интеграция на Молдова Нику Попеску сподели през вчерашния ден пред Ройтерс, че дребната някогашна руска република, която също граничи с Румъния, страна-членка на НАТО, е готова за " цялостния набор от закани " от страна на Русия.

" Нашите институции са възнамерявали отговори на цялостния набор от закани ", сподели той.

" Разбира се, имаме лимитирани средства, само че в същото време не сме сами в това отношение ", сподели молдовският външен министър.

Президентът на Молдова Мая Санду, която желае страната да се причисли към Европейски Съюз, упрекна по-рано този месец Русия, че възнамерява прелом, с цел да смъкна молдовското управление. Москва отхвърли това изказване.

Основно рускоезичната територия на Приднестровието се отдели от тогавашната руска република Молдова през 1990 година След разпадането на някогашния Съветския съюз през 1991 година, проруските сепаратисти водиха война с молдовските държавни сили.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели предходната седмица, че " явно " страната му няма да бъде последната спирка на Русия след нахлуването в Украйна и упрекна Кремъл, че обмисля способи да " задуши " Молдова. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР