Молдова не вижда непосредствена заплаха от безредици, които да избухнат

...
Молдова не вижда непосредствена заплаха от безредици, които да избухнат
Коментари Харесай

Президентът Мая Санду: Страната ни е готова и за песимистични сценарии

Молдова не вижда непосредствена опасност от вълнения, които да избухнат вследствие на войната в Украйна, макар провокациите на проруските сепаратисти през последните дни, само че в същото време прави проекти за " песимистични сюжети ", сподели през днешния ден президентът Мая Санду, представена от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Санду даде взаимна конференция с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той е на посещаване в Кишинев през днешния ден в символ на взаимност със прилежащата на Украйна някогашна руска република.

През миналата седмица се ускориха опасенията, че Молдова може да бъде въвлечена в спора в прилежаща Украйна, откакто управляващите в Приднестровието, разколнически район, оповестиха за няколко набези и детонации, за които упрекнаха Киев.

Прозападното държавно управление на Молдова хвърли виновността за случаите върху сепаратистки фракции, които съгласно него са настроени за война.

Президентът Мая Санду осъди думите на съветски военачалник, че една от задачите на страната му във войната в Украйна е да откри сухопътен кулоар сред завладяни от нея украински територии и Приднестровието.

Киев упреква Москва, че се пробва да въвлече Молдова във войната. Кремъл изрази угриженост за обстановката в молдовския сепаратистки район, където след разпадането на Съветския съюз Русия е разположила свои военни.

Запитана през днешния ден дали е разтревожена от опцията за вълнения през идващите дни, Санду отговори, че не вижда непосредствена опасност в най-близко бъдеще. Разбира се, " имаме обаче проекти за изключителни обстановки за сходни сюжети, които са по-малко оптимистични или са песимистични ", добави в това време тя.

Санду още веднъж сподели, че безредиците са провокации на сепаратистите и че молдовската полиция се пробва да подсигурява стабилността.

Молдова, страна с население от 2,6 милиона души, ситуирана сред Румъния и Украйна, направи съдбоносен завой на Запад, откогато Мая Санду пристигна на власт в края на 2020 година, побеждавайки на избори близкия до Русия собствен предходник на поста Игор Додон.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР