Молби за телефонни разговори и много въпроси са задали оцелелите

...
Молби за телефонни разговори и много въпроси са задали оцелелите
Коментари Харесай

Оцелелите момчета край Локорско още в шок - ту се смеят, ту плачат, първо поискали телефони

Молби за телефонни диалози и доста въпроси са задали оживелите момчета от камиона ковчег край Локорско, настанени в центъра за бежанци във Военна рампа в София след нещастието, описаха обществени служащи. Те са на възраст сред 13 и 16 години, в потрес са, само че са в положително здравословно положение.
Прочетете още
С торба облекла, евентуално от донори, пристигнали последните три момчета, оживели след кошмара в тайника на камиона палач. Те ще бъдат настанени при останалите седем, пристигнали в събота в центъра във Военна рампа, предаде БНТ.

" Първото нещо, което желаеха, е телефон. Просто желаеха да се свържат с околните си. Нашите момчета, към този момент настанени тук, услужиха, почнаха първите прочувствени диалози, имаше и сълзи. Бяха в потрес. Това за мен си беше потрес. Ту се смеят, ту почват да плачат ", изясни Милена Методиева - шеф на отдел в Център за настаняване " Военна рампа ".

Всички 10 малолетни са в положително здравословно положение, само че към момента уплашени. За тях се поставят непрекъснати грижи.

" Много се притесняваха за умрелите момчета какво ще се случи с тях, дали телата ще бъдат върнати в Афганистан. Това бяха първите въпроси. Това е била една група, която се е срещнала в Турция, по тяхна информация, само че са се сприятелили по пътя ", сподели още Милена Методиева.

" В чисто психичен проект те са мощно обезпокоени. От събота с тях работят психолози. Това е главната ни грижа сега - те да се успокоят, да се усетят на несъмнено място и след това в границите на идващите дни ще създадем и процедурата по регистрация ", изясни Мариана Тошева - ръководител на Държавната организация за бежанците.

Вече са проучени фамилните връзки на някои от момчетата.

" Вече е открита връзка с техни близки в Западна Европа, т. е. взаимно с ДАБ и с техните законни представители от Националното бюро по правна помощ ще им помогнем за пускане на така наречен Дъблинска процедура за събиране с членове на техните фамилии ", сподели Ана Райкова от Международната организация по миграция.

От Държавната организация за бежанците от няколко години следят наклонност най-вече малолетни момчета да влизат незаконно в страната.

" Действително идват най-вече непридружени малолетни. Оформя се като наклонност и съгласно мен това е просто, тъй като децата получават по-бързо интернационална протекция и оттова към този момент започва процедурата за събиране на семейство, което облекчава идването на техните възрастни родственици ", разяснява Елеонора Йорданова - шеф на регистрационно-приемателни центрове.

Според статистиката близо 1100 души са настанени в трите регистрационни центъра в София сега. От тях малолетните, които са влезнали в страната без компаньон, са към 250.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР