Можете ли е да се сдобиете с мечтаното и без

...
Можете ли е да се сдобиете с мечтаното и без
Коментари Харесай

Жилище с 0 лв. спестявания? Сметката на задължителните разходи, за да си купим нов дом

Можете ли е да се сдобиете с мечтаното и без насъбран капитал?
Краткият отговор е... да! Абсолютно допустимо е да придобиете мечтания дом, дори и да не сте икономисали средства за първична вноска.
В идващите точки ще Ви срещнем по какъв начин да купите парцел, напълно посредством банков заем.
1. Добиването на парцел има няколко съществени разхода :
- цената на имота;
- възможна комисионна към брокер;
- административни такси;
- нотариални такси;
Самият парцел може да закупите чрез ипотечен заем, като по отношение на заплатата Ви, стаж и други условия, с които ще Ви срещнем в идващ материал, може да Ви предложат отлични лихвени условия. Но има и разноски, които би трябвало да поемете със самоучастие, или в случай че нямате средствата – посредством потребителски заем
2. Какво се изисква от Вас като средства предварително?
Преди формалната договорка пред нотариус, така наречен " изповядване на договорка ", има избрани разноски, които е следно да предвидите:
- 10% (в общия случай) капаро от цената на парцела, които са платими от купувача към продавача преди придобиването на парцела, чрез прелиминарен договор;
- 3% (отново в общия случай) комисионна към агенцията;
- нотариални такси, основаване на договорна ипотека и 3% локален налог към Общината, в която закупувате парцела. (Моля, да се има поради, че 3% е междинен налог в София и Варна, всяка община сама дефинира размера на локалния налог. В интернет има калкулатори за нотариални такси, които биха Ви дали една приблизителна визия за нотариалните такси);
- всякакви административни такси за изваждане на документи, разглеждане на заем и други, които също биха били към 500-600 лева
Предвид гореизброеното – една приблизителна калкулация на предварителните разноски за дребен апартамент от 50 000 евро:
- 10% капаро = 5000 евро
- 3% комисионна към брокер  = 1500 евро
- нотариални такси и локален налог (приблизително) = 2500 евро
- други такси за документи  = 250 евро
Общо: 9250 евро, които са почти 18 000 лева
Това е сумата, която наложително би трябвало да имате преди придобиване на парцела, т.е. преди изтеглянето на ипотечния заем. Той се усвоява на база договорна ипотека, която се учредява в деня на изповядване на договорката за парцела.
Предвид това, тази сума от 18 000 лева, в тази ситуация, може да изтеглите като потребителски заем.
В интернет има доста положителни калкулатори, които да изчислят приблизителните лихвените проценти, които би Ви предложила банката и приблизителна стойност на вноската Ви. Така ще добиете добра визия какъв брой може да си позволите и какъв тип парцел да гледате.
За парцел от 50 000 евро, приблизителната вноска по ипотечен заем би била 430 лв., при 3,2% рента + 200 лв. за потребителския заем, при 6,5% рента. Тези вноски са на база 360 месеца най-много (в множеството банки) разсрочени вноски по ипотечния заем и аналогично 120 месеца най-много за потребителския заем.
Това прави приблизително калкулация от 630 лева общо , с цел да се сдобиете с парцел без начален капитал .
Моля, имайте поради че банките финансират до 85% от цената на парцела. Тази стойност се дефинира от оценител, като има административна такса към оценителя от 120 лева за апартамент / 240 лева за къща.
Важно е да изберете прекрасен капиталов парцел, с цел да получите добра оценка от оценителя. Тя би трябвало да бъде с най-малко 15 % повече от продажната цена на притежателя, с цел да не се постанова да имате в допълнение самоучастие.
Тоест, при жилище, което продавача е определил цена от 50 000 евро, което да купите без спомагателни средства, с изключение на изброените за потребителски заем, оценката от оценителя, не би трябвало да е по-малко от 57 500 евро за парцела.
Важно е да се знае, че оценителят няма да включи обзавеждането в оценката си и съществено се накланят везните, по отношение на местоположението на парцела, положението, панел или тухла, както и дали е на първи или мансарден етаж. Може да извършите предварителна консултация с оценител, с цел да Ви посъветва къде и какъв вид парцел да търсите във Вашият град.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР