Можете ли да си представите как в бъдеще робот ще

...
Можете ли да си представите как в бъдеще робот ще
Коментари Харесай

Скоро роботите ще могат да усещат като хората благодарение на електронна кожа

Можете ли да си визиите по какъв начин в бъдеще робот ще бъде детегледачка на децата ви и ще може безпогрешно да усети, в случай че някое от тях има температура, да вземем за пример?

Към днешна дата това може би звучи прекомерно футуристично, само че от учени Колорадския университет в Боулдър настояват, че са основали първата изцяло напълно електронна кожа, която може да се загрява, както и да усеща топлота, сходно на човешката. И тя се назовава е-кожа (от англ. e-skin).

Технологията имитира свойствата на човешката кожа, посредством която всички ние можем да усетим температура, налягане, трептения и други. Всъщност e-кожата не е нещо ново, като такава е основана за първи път през 2011 година. Тя е направена от полимер и сребърни наночастици.

Новата разработка обаче е усъвършенствана, като тя може да бъде употребена неколкократно, което от своя страна понижава разноските за произвеждане, написа уеб сайтът Quartz.

Експертите изясняват, че създаването е широкоприложима в биомедицината и също по този начин би била в огромна помощ на хора с протези. Чрез електронната кожа те биха могли да имат сензитивност на протезата си.

Най-вече обаче тя би могла да се употребява в роботиката. По думите на ръководителя на плана Джианлиан Шиао тя би могла да помогне за безвредното взаимоотношение сред хората и роботите в бъдеще.

" Ние желаеме да бъдем сигурни, че машините няма да навредят или да наранят хората. Така да вземем за пример, когато бебето ви е болно, роботът ще може единствено с слагане на пръста си върху челото му да каже какъв брой тъкмо е температурата му ", изяснява той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР