Можем ли да се защитим?Схемата Обаждане от чужбина продължава да

...
Можем ли да се защитим?Схемата Обаждане от чужбина продължава да
Коментари Харесай

Схемата „Обаждане от чужбина” продължава да напомпва сметките ни за телефон

Можем ли да се защитим?

Схемата „ Обаждане от чужбина ” продължава да нападна хиляди хора и да напомпва сметките ни за телефон, предава Нова тв. Ужилените са десетки, набелязани за жертви – стотици. Проблемът е, че ловките мошеници непрестанно трансформират номерата, от които звънят, а институциите и мобилните оператори се оказват безсилни да работят изпреварващо.

Реагират по сигнали, които са оскъдни на фона на лавината от недоволства в обществените мрежи. Просто кликат. Разчита се, че сме  любопитни кой ни звъни? Целта – да се обадим ние. Така всеки се трансформира в евентуална цел. Застраховани няма, тъй като телекомите не могат да лимитират входящите позвънявания. Всеки може да ни потърси отвред.

Нова тв потърси за коментар и трите мобилни оператора. Получени са  отговори единствено от 2 компании. Обясняват, че няма по какъв начин да  дават данни на който и да е. Определят като нечиста сделка, че за подправените импулсни позвънявания се употребяват платени бази данни на мобилните оператори.

Експерти изясняват, че в тъмната мрежа мошениците се снабдяват с големи описи с номера, зареждат ги в програмен продукт, който стартира къси прозвънявания с вярата някой да отговори. На инцидентен принцип. И е извънредно мъчно да се наблюдава кой стои зад схемата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР