Можем да се похвалим с една успешно завършена 32-ра българска

...
Можем да се похвалим с една успешно завършена 32-ра българска
Коментари Харесай

Проф. Христо Пимпирев: Можем да се похвалим с една успешно завършена 32-ра българска антарктическа експедиция

Можем да се похвалим с една сполучливо приключена 32-ра българска антарктическа експедиция и изпълнена задача, разгласи ръководителят й проф. Христо Пимпирев.

След 40 дни задача, втората полярна задача на нашия български военно-изследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий " се готви да подвига котва и да отплава към континента, изясни проф. Пимпирев. По думите му измежду най-големите достижения е съвсем приключената научна лаборатория, за която са пренесени 80 тона материали.

Завършени са и 12-те научни плана, които се извършват по Националната стратегия за полярни проучвания. Христо Пимпирев регистрира и че учените са работили в много тежки условия - неподходящо море и ледова конюнктура.

Подпомогнахме и доста задгранични експедиции, добави проф. Пимпирев. На нашата база и сега работи един турски академик. Работиха португалски учени, един академик от Англия, наши учени работиха в турска експедиция. Научно-изследователският ни транспортен съд оказа помощ извънредно на испанската полярна стратегия, с изключение на с превозването на материал за техните бази „ Хуан Карлос Първи " и „ Дисепшън ", оказа помощ и с откриването на полуостров Байес на полеви лагер, в който с изключение на 10 испанци работят и двама български палеонтолози.

Имахме доста изненади, които ще отличат тази експедиция от останалите - да вземем за пример оказването на помощ в неволя на една ветроходна яхта на излизане в пролива Бигъл, намирането на останките на разрушил се аржентински аероплан преди 48 години на Бърнард пойнт от наша полева група, които в този момент ще бъдат предадени на чилийските военноморски сили. Имаме изключителна признателност от околните на починалите 14 аржентинци.

С кораба се включихме извънредно сполучливо в цялата интернационална стратегия за проучване на континента.

Ние сме една уважавана полярна нация, сподели още проф. Христо Пимпирев. Всички ни гледат с почитание и удивление, тъй като доста от тези народи са откривали континенти, ние не сме съществували като страна, а сега им оказваме помощ и сме безусловно равни с тях.

При отплаването на военно-изследователския транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий " транспортен съд от о-в Ливингстън към протока Дрейк, командирът капитан втори сан Николай Данаилов благодари на екипажа за всеотдайността и екипната работа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР