Можем да сбъркаме сода и тоник по вида, но не

...
Можем да сбъркаме сода и тоник по вида, но не
Коментари Харесай

Защо сода и тоник не са просто обикновени напитки

Можем да сбъркаме сода и тоник по типа, само че не и по усета им. И макар че са привидно просто елементарни питиета, има няколко аргументи, които могат да ни убедят, че щом стане въпрос за усета, това надалеч не е по този начин.
 Содата, кока кола, почистващите им свойства и какво можем да почистим с тях
Содата и колата като почистващи препарати

Лесно и безвредно

И двете си наподобяват по това, че са газирани и имат мехурчета. За да се направи водата газирана, под налягане би трябвало да се добави въглероден диоксид. Това значи, че както содата, по този начин и тоникът, може да се дефинират като газирана вода. Отличават ги обаче спомагателни съставки, които се поставят в тях. Именно тези добавки въздействат както на усета им, по този начин и на хранителната им стойност.

Това, което прави разликата сред елементарната газирана вода и содата, са само добавените минерали в содата. Газираната вода може да се откри и естествено в извори. Вероятно са ни познати марките Pellegrino и Perrier. Содата обаче е изкуствено основана с прибавянето на въглероден диоксид и минерали за усет.
 Снимка 601080

От хранителна позиция единствената разлика сред содата и чаша вода е наличието на минерали. В едно кенче сода има 74 мг натрий, 18 мг калций, 7 мг калий и 3.5 мг магнезий. В него не се съдържат нито захар, нито каквито и да било калории.

Когато приказваме за тоник обаче, най-важното е да споменем хинина като негова отличителната съставна част. Тъкмо тя му придава горчивината във усета. Любопитно за хинина е, че е бил употребен за лекуване на малария. Той се прави от кората на дърво и е скъп точно поради своите антималарийни свойства от преди години. За разликата от минали години, в този момент против заболяването има надалеч по-ефективни лекувания.
 Снимка 601081

Ако обаче би трябвало да съпоставим тоника със содата по хранителна стойност, то умерено можем да кажем, че разликата е в добавената захар. Тя се поставя в тоника, с цел да компенсира горчивината му. Едно кенче тоник съдържа 32 грама захар, което са 124 калории. Според Американската сърдечна асоциация това обаче е много над целесъобразното на ден количество захар за дамите и съвсем на границата за мъжете.
 Газираните питиета, мозъкът и по какъв начин го състаряват прибързано
Още една причина да не пием газирани питиета

Вредата, която нанасят на мозъка

Така че в случай че следим калорийния си банкет, то би било по-добре да изберем да изпием кенче сода, в сравнение с тоник. В случай обаче че заобикаляме да одобряваме натрий, то би трябвало да създадем противоположното. Както в содата, по този начин и в тоника се съдържа натрий, само че той е в по-малко количество в тоника - 44 грама за едно кенче в съпоставяне със 74 грама при същото количество сода, написа Tasting Table.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР