Можем да постигнем развито общество, само ако гледаме на културата

...
Можем да постигнем развито общество, само ако гледаме на културата
Коментари Харесай

„Хоризонти 2022“ - за достойнството, културата и развитото общество


Можем да реализираме развито общество, единствено в случай че гледаме на културата като на едно общо пространство – не като география, а като дълбоки пластове и процеси, които се разпростират в обществото. Това съобщи президентът на Република България Румен Радев по време на първата галавечер „ Хоризонти “, проведена от списание „ Мениджър “. Специален гост-лектор на събитието под надпис „ Култура и развито общество “ бе изтъкнатият испански мъдрец, мъдрец и драматург Хавиер Гома Лансон.

Целта на събитието бе да събере най-влиятелните бизнесмени и бизнес водачи в страната, доста от които са били финалисти и носители на купата " Мениджър на годината " от началото на състезанието до момента и да покаже по какъв начин бизнесът и културата у нас могат да работят дружно, с цел да основат по-добро общество.



„ Обединяващото културно пространство на такова общество се състои от обучение, просвета и технологии “, означи още в приветствието си към гостите на галавечерта Румен Радев. “ То кара хората, населяващи една територия да се трансфорат от население в народ, в нация. Когато даже един детайл от това пространство е в крах, то неизбежно влече цялото общество към крах. Затова би трябвало да сме доста наясно какви са детайлите и нежните салда в създаване на това културно пространство, тъй че то да ни води към развито общество “, сподели още Радев.

„ Технологиите убиват идеологиите “, съобщи известният български публицист и притежател на Наградата за литература на Европейския съюз Георги Бърдаров, който бе модератор на формалната част, включваща лекция и на Хавиер Гома, последвана от полемика с присъединяване на президента и испанския мъдрец по авансово заложени въпроси от поканените посетители на вечерята. „ Живеем в обезпокоително време, само че аз го дефинирам като най-благодатното в човешката история. Всеки ден, минута и секунда ни дава доста благоприятни условия. Ние сме в епохата на знанието, изкуствения разсъдък и цифровите технологии. “, акцентира Бърдаров. По думите му само от нас зависи дали ще изберем пътя на страха от измененията или пътя на напредъка и новите благоприятни условия.



„ Едно сполучливо обединено и пълноценно общество се нуждае от преуспяваща и постоянна бизнес екосистема “, съобщи издателят на списание „ Мениджър “ Александра Мирчева, която с думите си сложи начало на събитието. „ Създадохме „ Мениджър “, с цел да развием нашето общество и бизнес, както и да подкрепим разширението на гласа им пред света. За нас е извънредно значимо да гледаме с позитивна вероятност към наличието, което публикуваме, и да приказваме за напредъка в обществото “, сподели тя. „ Изборът на днешната тематика е обвързван с нашата задача, която следваме към този момент 24 години. Вярваме, че едно сполучливо обединено и пълноценно общество се нуждае от преуспяваща и постоянна бизнес екосистема. По тази причина през днешния ден слагаме фокус върху развиването на обществото и културата. Националната просвета въздейства директно на нашите управнически връзки и на практиките, с които управляваме човешкия капитал. По сходен метод крос-културните въздействия влияят върху хората – техните усещания. държание и очакване за обществена правдивост. Именно тук е надълбоко вграден бизнесът, в това число участвайки в решаването на комплицирани морални проблеми, които ни заобикалят “, добави госпожа Мирчева.



В речта си държаният глава Румен Радев съобщи, че за него е огромно наслаждение да види цялостна зала с хората, които са не просто част от гръбнака на българската стопанска система, а и които със своята активност задават в огромна степен посоката и силата на публичните процеси. „ Всичките ни визии в разнообразни формати до момента са били на развиването на бизнеса, технологиите, дигитализацията, на науката на мениджмънта и изкуството на водачеството. Ако погледнем действително на процесите в тяхната целокупност, би трябвало да осъзнаем, че културата е водеща, изключително в случай че желаеме да имаме развито общество “, съобщи президентът. Той съобщи, че би трябвало да имаме ясна формулировка и за понятието просвета “, уточни Радев. „ Основният детайл в една просвета е езикът. Езикът като цялост от думи. Напоследък една дума се използва все по постоянно – рецесии. Икономическа, обществена, здравна, военна, духовна. От рецесия се излиза с ясна посока и с единство в обществото. Това единство може да бъде мощно, единствено в случай че почива на споделени полезности, настройки и вярвания “, добави Радев.

Специалният посетител на галавечерта Хавиер Гома пък обърна внимание, че най-важното в стопанската система са тласъците. „ Ако стопанската система откри система от тласъци, то е тъй като хората имат система от стремежи, които би трябвало да бъдат задоволени. Икономиката се стреми да задоволи тези стремежи, само че тя нито ги образува, нито ги основава. Това е задача на културата и по-специално на философията. В този смисъл философията върви преди стопанската система “, добави той. Философът дефинира лекцията си пред присъстващите като един опит да се разсъни у слушателя желанието за негово достолепие и по този начин един ден удовлетворяването на това предпочитание да мине в категорията на стопански тласък. „ Моето разбиране за достолепието е, че то е едно извънредно качество, поради което неговият собственик заслужава почитание, разясни Гома.

Хавиер Гома и президентът Румен Радев дадоха отговор и на въпроси свързани с тематиката на събитието и изпратени от гостите на галавечерта. Въпросите засягаха значими тематики като пресечната точка сред страната и бизнеса, ролята на медиите, културата на дарителството в България и по света.

На въпроса „ Каква би могла да бъде нашата опозиция против подкопаването на културните полезности в едно все по-отчуждено общество, потопено в море от рецесии? Какъв е потребният ни ход в тази обстановка “, Румен Радев отговори с думите: „ В рецесия ние би трябвало да имаме ясна посока. Посоката се задава от полезностите, а те се оформят от културата и просветата. Изключително значимо е да работим за тези полезности. Трябва да има съпричастност “.

„ Всяка същинска просвета има резистентност към несправедливостите “, отговори на собствен ред Хавиер Гома.

Гостите на галавечерта имаха опция да чуят музикалните осъществявания на младите български гении – цигуларите Мартин и Александър Зайранови.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР