Можем да чуем виковете и плача на жените и децата

...
Можем да чуем виковете и плача на жените и децата
Коментари Харесай

По-страшно от кошмар: Източна Гута след последната бомбардировка

" Можем да чуем виковете и рева на дамите и децата от прозорците на домовете им. Ракетите и мините падат върху нас като дъжд. Няма къде да се се скрием. И това не е краят ", споделя Фира Абдулах, живеещ в Източна Гута. Ситуацията в окупирания от бунтовниците анклав в Сирия е оттатък, по-страшна от визиите ни, разяснява дни след последната бомбардировка координаторът за сирийската рецесия на ООН Панос Мумдзис пред Би Би Си.

Те предизвикаха гибелта на минимум 250 души. Мъртви са повече от 50 деца. Още към 1 200 души са ранени.

С обяснението, че желаят да освободят зоната от терористи, бомбардиралите ги държавни сили ускориха нападенията си в неделя през нощта.

Днес генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш разгласи посредством представителя Стефан Дюжарик, че е " надълбоко смутен " от протичащото се в Източна Гута, написа Българска телеграфна агенция. Той добави, че Източна Гута е била оповестена за зона за деескалация от Русия, Иран и Турция и напомни, че по думите на Гутериш всички страни би трябвало да поемат " своите задължения в тази тенденция ".

През последните 48 часа в анклава бяха бомбардирани 6 лечебни заведения. Три от тях към този момент не могат да действат, а две работят отчасти, посочи регионалният координатор на службата по филантропичните въпроси на Организация на обединените нации за Сирия.

Само през вчерашния ден в намиращия се на изток от Дамаск регион починаха 106 цивилни, по данни на Сирийския център за наблюдаване на човешките права.

Последните 48 часа са най-кървавите две денонощия след химическата офанзива против обсадения анклав през август 2013 година, при която бяха избити стотици.

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че е " извънредно смутен " от ставащото в Източна Гута, а френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан съобщи пред Народното събрание, че нещата там отиват към " филантропичен прелом ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР