Можело ли е да бъде спрян с технически средства автобусът,

...
Можело ли е да бъде спрян с технически средства автобусът,
Коментари Харесай

Можеше ли да бъде спрян автобусът с мигранти в Бургас

Можело ли е да бъде спрян с механически средства рейсът, палач на двама служители на реда, още преди да стигне в Бургас, и да се предотврати гибелта на хора? На този въпрос се пробваха да отговорят двама някогашни министри на Министерство на вътрешните работи и един някогашен прокурор в ефира на.

Според Цветлин Йовчев евентуално нямаше да се стигне до нещастието, в случай че двамата служители на реда не бяха останали в патрулката, с която са препречили пътя на рейса към този момент в града.

" Може би, в случай че не са били в автомобила, е можело да се избегне тази покруса, евентуално да ", разяснява някогашният вътрешен министър Цветлин Йовчев. Според него времето е било извънредно малко, с цел да се пренасочат извънредно доста сили и средства, откакто на първия опит да бъде спрян, автобусът не се е подчинил. Все отново служителите на реда са в връзка, реагирали са и са създали блокади на още две места. " Може би точно в този аспект е належащо да се прегледат процедурите и да се върви към образование ", разяснява той.

Защо на пътя не са били опънати ленти с шипове, които да спрат принудително рейса към този момент в Бургас, се чудят пък някогашният вътрешен министър Валентин Радев и някогашният прокурор Бойко Найденов.

" Защо третия път не са създали нещо по-сериозно? Има чисто механични способи да бъде спрян. Сещам се, че би трябвало да сложат на пътя най-малкото шипове. Жандармерия има, тежки коли, има си способи и за какво не е направено това, с цел да се дадат две жертви ", недоумява Валентин Радев.

Той сложи акцент и върху потребността от дипломация с Турция по въпроса с незаконните чужденци, които идват от нейна територия у нас.

Според Цветлин Йовчев би трябвало да се промени изцяло организацията на защита на границата - и с спомагателни сили, и с техническо съоръжение, и с нови технологии, които да разрешат прекъсване на незаконните мигранти още в самото начало на опита им да обхванат на наша територия. " И не на последно място - образование и тренировки на полицейските чиновници ", безапелационен е Цветлин Йовчев.

" В този случай ние виждаме едно извънредно надменно, нападателно държание на трафикантите, тъй като виждаме, че не са се подчинили на полицейско предписание няколко пъти. Досега сякаш нямаше толкоз надменно държание на трафикантите ", заключи Йовчев.

Според юрист Бойко Найденов, някогашен прокурор и някогашен началник на Националната следствена работа, казусът е в липса на професионализъм в " мастодонта Министерство на вътрешните работи ", който не работи дейно макар големия си бюджет от над 2 милиарда лв.. Според него не би трябвало при промяната на всяка нова власт да се сменя и професионалното управление, тъй като това се отразява на работата на всички в системата.

Найденов обърна внимание, че нещастието можеше да е с още по-страховит мащаб, в случай че в този пропуснат от границата до Бургас рейс имаше гърмеж. Той е уверен, че са забъркани " вътрешни хора " от Министерство на вътрешните работи.

" Със сигурност превозващите незаконните мигранти са свързани с други, които са дали гаранции, че нямат да бъдат проверявани. Ако приемем, че 4000-5000 лв. се заплаща от мигрант на човек, можем да си представим за какви суми става въпрос. Странно е, че Министерство на вътрешните работи реагира по този начин постфактум ", разяснява той поръчката за ограничения в отпор на мигрантския напън.

" Ведомството би трябвало да има внедрени сътрудници в тези мрежи и да знае кой обезпечава незаконно прекосяване. Не може да опиташ да спреш рейс с кола. Ръководителите на починалите служители на реда би трябвало да носят отговорност, че униформените са назначени, без да знаят какво вършат ", безапелационен е Бойко Найденов. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР