Може ли възобновяемата енергия да се използва в производството на

...
Може ли възобновяемата енергия да се използва в производството на
Коментари Харесай

Карлсберг България прави производството на бира зелено

Може ли възобновимата сила да се употребява в производството на бира? Да, и то извънредно сполучливо. Това стана ясно по време на тур в благоевградската пивоварна на " Карслберг България ", който бе част от Националната бирена академия. Тя е самодейност на Съюза на пивоварите в България (СПБ) и има за цел по транспарантен и наличен метод да покаже чистотата и интегритета на пивопроизводството.

„ Карлсберг България “ е единственият производител на бира в страната с две пивоварни – в Благоевград , където се създават " Пиринско ", сайдерът Somersby и други артикули, и Шумен, където пък се прави " Шуменско ".

Компанията, в която работят над 500 души, интензивно развива планове, свързани с околната среда. Една от последните огромни вложения, на стойност 5 милиона лв., е тази за построяването и стартирането в употреба на съвременна пречиствателна станция за отпадни води в пивоварната в Благоевград. Анаеробният биологичен реактор на инсталацията обезпечава биологичното отнасяне на 100% от отпадните води на завода.



" Пречиствателната станция е нашата горделивост. Все още не я използваме изцяло, тъй като би трябвало да довършим документална част с Агенция Митници, защото биогазът стана акцизен артикул. Идеята е в бъдеще да използваме този биогаз, който се образува при пречистването на водата ", изясни Методи Стоянов, шеф " Производство ".

През 2019 година ще стартира построяването на аналогична станция и в пивоварната в Шумен.

Една от топ задачите на " Карлсберг " е до 2030 година да стигне до 0% въглероден отпечатък. " Този въглероден отпечатък се получава от разхода на електричество и природен газ. По-краткосрочната ни цел е до 2022 година той да бъде понижен на половина ", добави Методи Стоянов.

Резултат от напъните за запазване на естествените запаси е фактът, че с 4kWh сила на хектолитър създадено питие е понижен разходът на компанията за последните 3 години. Това значи, че потреблението на природен газ е намаляла с над 15 % на база създадена продукция. Иновативен е и планът за „ short neck” капачки на пластмасови бутилки, които са с по-къса гърловина и по този метод разходът на материал за приемане на преформата е намалял с 1,3 грама.

" Тази година започнахме с фотоволтаици за топла вода, като доставяме една огромна част от производствто ни с топла вода точно от слънчева сила. Целта е тези планове да се уголемяват и в бъдеще и административната постройка да бъде захранена със слънчева сила. Работим по обновяване на всички енергийни източници - когато харчим една сила, да можем да върнем половината от нея в производството ", сподели още Стоянов.

Сред главните задачи на " Карлсберг България " е и сигурността на чиновниците. Във фабриките има специфични трафик проекти, сигнализации и визуализации, които подкрепят безвредния труд. Провеждат се и голям брой образования за т.нар life-saving rules - правила на база същински произшествия, които са се случвали, с цел да не се повтарят повече.

По време на визитата в пивоварната „ Пиринско питие “ бяха показани от близко стъпките в индустриалния развой и технологиите, които са неизменима част от приемането на крайния артикул с емблематично качество. Разгледани бяха варилното поделение, ферментацията и бутилиращите линии.




У нас портфолиото на " Карлсберг България " включва 12 съществени национални и интернационалните марки питие, които се оферират в 21 разнообразни асортимента и десетки разфасовки на опаковките. По данни на Nielsen, марката „ Пиринско “ е водач на бирения пазар в България през последните 2 години. От локален, районен бранд той се трансформира в национална бирена марка номер едно. За 2017 година Пиринско държи близо 20% дял в размер (19,7%) от пазара на бира в страната.

По данни на СПБ, честотата на консумация на бира в Благоевград през последните години също върви нагоре. Така да вземем за пример през първите 6 месеца на тази година, мъжкото население в Благоевград е консумирало бира 14 пъти месечно, като междинните за страната стойности по този индикатор са 13 пъти месечно. За същия интервал, дамите са консумирали бира 4 пъти месечно.

А какви са идните трендове в производството и потреблението на питие? Според Методи Стоянов идващият шлагер ще бъдат безалкохолните бири, които с изключение на вкусни, са и потребни, защото съдържат избрани витамини.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР