Може ли руски атомен реактор да работи с ядрено гориво,

...
Може ли руски атомен реактор да работи с ядрено гориво,
Коментари Харесай

Развод на АЕЦ Козлодуй с Росатом – мисията възможна?

Може ли съветски атомен реактор да работи с нуклеарно гориво, създадено от друга страна и по друга технология и в какви периоди? На този въпрос незабавно би трябвало да отговори Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), откакто Народното събрание задължи държавното управление да предприеме ограничения, посредством които АЕЦ " Козлодуй " да се " разведе " с " Росатом " и да потърси различни снабдители на уранови касетки.

Депутатите сложиха и периоди. Те плануват до април 2024 година първата доставка за 5-ти блок да е реалност . Потенциалните снабдители би трябвало да подсигуряват и цялостна самостоятелност на употребяваните технологии, лицензи и съставни елементи от снабдители и юридически лица, регистрирани в Руската федерация или чиято конструкция на собствеността включва юридически лица от Руската федерация.

В решението на Народното събрание категорично е записано, че възможните претенденти да зареждат АЕЦ " Козлодуй " със свежо нуклеарно гориво би трябвало да гаранитират, че техният артикул има позитивен експлоатационен опит в реактори от вида ВВЕР-1000, които са конфигурирани в българската централа . Друго значимо изискване е цялата верига от проектирането, производството и доставката на нуклеарно гориво за съветските енергоблокове да е изцяло самостоятелна откъм технологии, лицензии и съставни елементи от снабдители и юридически лица, регистрирани в Руската федерация.

Истината е, че България се забави с процеса по намиране на алтернтативни нуклеарни снабдители за АЕЦ " Козлодуй ", макар че още през 2014 година Европейски Съюз изготви тактика за диверсификация на енергоизточниците на държавите-членки. Все отново първите стъпки в тази посока бяха направени през 2015 година, когато у нас бе взето решение, че 5-ти блок първи би трябвало да премине на неруско гориво . През 2019 година беше подписана Програма за диверсификация с " Евроатом ", в която бяха обрисувани 3 стадия и времева рамка за завършване на процеса. Първият стадий завърши в края на 2020 година Вторият стадий обаче зацикли, тъй като на сцената се появи американската компания " Уестингхаус ", която предложи различно гориво. Процесът по оценка би трябвало да премине през доста тежки процедури, в които доставчикът поетапно би трябвало да даде общо 49 наложителни технико-технологични аналази на своя артикул . До момента сдружението е предало на нуклеарния ни регулатор едвам 29.



Ситуацията в допълнение се усложни от появяването през лятото на тази година на нов претендент, искащ да размени " Росатом " - френската " Фраматом " . През октомври компанията публично разгласи своите планове да обезпечаване на доставките на АЕЦ " Козлодуй " след 2024 година, когато изтича договорът ни с съветската ТВЕЛ, която е част от " Росатом ". Това сътвори патова обстановка в българската енерегетика и е на път да се провокира интернационален скандал, в случай че някой по високите етажи на страната си фантазира, че може да прояви благосклонности към един от двата претенденти - Уестигхаус или Фраматом. А опасения в тази посока не липсват. Няколоко държавни управления, със свои решения, дадоха да се разбере, че надали не " мачът е свирен ", защото до неотдавна единствено американската компания оферираше различно на съветското нуклеарно гориво.



При появяването на втория претендент обстановката се промени и управлението на АЕЦ " Козлодуй " е задължено да разгласи търг . Такъв обаче досега няма обществено оповестен. Междувременно започнаха уволнения във вишия мениджмънт на атомната ни централа. Дали те са свързани с ползите на Париж или Вашингтон - можем единствено да гадаем. Истината е, че България няма никакъв интерес да се скара с Франция, която господства и безусловно дърпа конците на Евопейската организация за нуклеарно контролиране. От друга страна не можем да се скараме и със Съединените щати, главният геополитически състезател в обстановката на остро опълчване сред Русия и Западния свят.

В обстановка на директна конкурнеция сред двете компании Агеницята за нуклеарно контролиране ще има последната дума . Тя би трябвало да оцени техните артикули, от позиция на сигурност, успеваемост и съгласуемост с нуклеарните ни реактори. Според експрети в нуклеарния отрасъл и двете компании обаче не дават отговор на едно от изискванията , записани в решението на Народното събрание – цялостна софтуерна и юридическа самостоятелност от Русия.



Ако Агеницята за нуклеарно контролиране избере касетките на " Уестингхаус " , тогава ще се наложи специалисти от съветския Курчатовски институт да вкарат данните за горивото в системата на реакторите, защото единствено те имат подобен контракт с АЕЦ " Козлодуй " и са оторизирани да правят тази активност. Ако пък АЯР избра Фраматом, чиито касетки са съвсем идентични с истинските, то поражда въпросът по какъв начин французите ще заобиколят съветската ТВЕЛ, с която вземат участие взаимно в производството на френско нуклеарно гориво.
Има и още една специфичност, пропусната от политиците в Народното събрание.

Най-вероятно, в случай че останат единствено тези двама играчи на търга, то тогава ще бъде определено едно от двата вида гориво – ТВСА и ТВСА-12 - за всеки от двата реактора, само че то наложително ще би трябвало в продължение на четири години да се смесва със остарялото съветско, защото при всяко годишно презареждане се подменя едвам една четвърт от касетите.

Остава открит и въпросът със ориста на отработеното нуклеарно гориво. Според сегашния ни контракт с " Росатом " това е ангажимент на съветската корпорация. При промяна на доставчиците това ще е грижа на българската страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР