Може ли по обрива да познаем заболяването и какви са

...
Може ли по обрива да познаем заболяването и какви са
Коментари Харесай

Как да познаем шарката по обрива

Може ли по обрива да познаем болестта и какви са затрудненията, когато подценим казуса? Според инфекциониста доктор Диляра Маринова от ВМА шарката е фолклорен термин.

" Основните общи характерности на болесттите с обрив са грипоподобните признаци първоначално - настинка, възприятие на висока температура и разбитост, изнемощялост, отмалялост. След това избива обривът. При другите заболявания наподобява по друг метод ", разясни тя. И добави, че развиването е друго при хората - при някои минава по-бързо, при други по-бавно.

По думите ѝ морбили е най-заразното заболяване. " Почти 100% е заразяемостта. Висока температура и болно гърло преди обрива са измежду признаците. Обривът е първо на лицето, а след това по тялото. Рубеолата е по-важна при бременните, защото може да засегне и плода, в случай че не се наблюдава. По-леко заболяване, само че доста наподобява на морбилите - обривът стартира още веднъж от горната страна - от скалпа. Лимфните възли се подуват ", разкри тя.

Според нея е доста значимо от кое място се популяризира обрив и дали има и други болести. " Важно е какъв брой огромни са пъпките, сливат ли се, имат ли мехурчета... Гърлото е доста значимо, там единствено има обриви. Това се случва при морбили и при рубеола, при скарлатина има ангина, както и при коксаки вирус. Скарлатината се повлиява от антибиотик, за разлика от другите, тя може да повтори, защото има доста серотипове ", уточни доктор Маринова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР