Може ли физическата активност да подпомогне производството на сърдечна мускулна

...
Може ли физическата активност да подпомогне производството на сърдечна мускулна
Коментари Харесай

Физическата активност стимулира производството на нова сърдечна мускулна тъкан при възрастни мишки

Може ли физическата интензивност да подкрепи производството на сърдечна мускулна тъкан (кардиомиоцити) даже при възрастни животни? Изследователи от Хайделбергската университетска болница (UKHD), наред с екип от интернационалните сътрудници, показва позитивните резултати от образуването на нова сърдечна мускулна тъкан (кардиомиогенеза) при възрастни мишки и изследва молекулярните механизми, които стоят в основата на това.

Изследванията са оповестени в.

Способността на сърцето на възрастните животни да генерира нови кардиомиоцити е извънредно лимитирана. Тя последователно понижава с течение на времето. Същевременно рискът от сърдечно-съдови болести се усилва. Д-р Каролин Лерхенмюлер, началник на изследователската група Сърдечно ремоделиране и регенериране (Cardiac Remodeling and Regeneration) към катедрата по кардиология, ангиология и пулмология към UKHD и нейният екип откриват доказателства, че физическата интензивност подтиква образуването на нова сърдечна мускулна тъкан при възрастни мишки.

„ В предходна работа ние към този момент демонстрирахме, че постоянните извършения подтикват дейно кардиомиогенезата при по-млади мишки. Сега проучихме въздействието на физическата интензивност върху кардиомиогенезата, както и върху клетъчните и молекулярните механизми при възрастни мишки “, споделя доктор Лерхенмюлер.

20-месечни мишки минават през доброволна 8-седмична стратегия, включваща въртене на колело. Впоследствие екипът учи генерирането на нова сърдечна мускулна тъкан благодарение на разнообразни типове техники (включително хистологични и молекулярни). Те съпоставят резултатите с тези на контролна група от мишки на същата възраст, само че водещи „ установен “ метод на живот – т.е. такива, на които не им е предоставено колело за извършения. Освен това откривателите съпоставят резултатите и с тези на по-млади животни.

Учените пресмятат, че годишният % на образуване на нови сърдечни мускулни тъкани при „ упражняващата “ се група възрастни мишки е 2,3 %. За съпоставяне – при контролната група не са създадени никакви нови сърдечни мускулни тъкани. Предишно проучване при млади животни към този момент сподели, че годишният % на образуване на нови сърдечни мускулни тъкани е 7,5 % (чрез упражнения) и 1,63 % (при установен метод на живот).

За да разбере по-добре механизмите, виновни за кардиомиогенезата, екипът учи сърцата благодарение на техники за молекулярен разбор. Учените откриват както сходства, по този начин и разлики сред сърцата на младите и възрастните мишки. Вниманието им е привлечено главно от гена RCAN1.4. Оказва се, че той се задейства в резултат на упражненията само в по-старите сърца.

„ Нужни са спомагателни проучвания, които да покажат дали откритията не биха могли да ни оказват помощ да открием нови способи за лекуване и попречване на сърдечни болести при хора “, изяснява доктор Лерхенмюлер.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР