Може ли едно знаме с избледнели цветове да пренапише историята?

...
Може ли едно знаме с избледнели цветове да пренапише историята?
Коментари Харесай

Това ли е първообразът на българския флаг

Може ли едно знаме с избледнели цветове да пренапише историята? Защо светинята от Старозагорското въстание от 1875 година е забравена като изцяло вероятен прототип на националния ни трибагреник. Каква тайнственост се е случила при започване на 60-те години на XX век, която трансформирала ориста му? Това ще е една от сюжетните линии в утрешния епизод на " България от край до край ", вижте в задатък.


Забравен ли е първообразът на българския байрак? Ще се опитаме да разберем. След Старозагорското въстание персонално Стефан Стамболов избавил знамето на протеста - това знаме. Занесъл го във Велико Търново, а от там то попаднало в ръцете на българските опълченци.

Участвало и в Руско-турската освободителна война. В началото на XX век опълченците го дарили на Стара Загора. В документите от това време избледнялата през днешния ден реликва е разказана като направена от коприна с цветове - бял, зелен и червен. Няма по-старо българско знаме с тези цветове.

Ваня Донева - основен организатор в РИМ - Стара Загора: Анализът, който се направи по време на реставрацията, съгласно мен е още едно доказателство за това, че ние можем да се гордеем, че в Старозагорския музей се съхранява знамето, прототип на българския народен байрак.Проф. Пламен Митев: Подкрепям изказванията на сътрудниците от Регионалния исторически музей в Стара Загора, че знамето на старозагорската чета може да се одобри като прототип на бъдещия народен български байрак.
Случила ли се е тайнственост в средата на XX век, която подменя бялата линия на знамето със светлосиня, тайнственост, която го обрекла на давност - опит за политическо въздействие ли е тя или удивителна неточност?

Какви са обстоятелствата от досегашните проучвания и необходим ли е още един химически разбор. Възможно ли е половин век по-късно още веднъж да върнем националната чест на знамето от Старозагорското въстание, ще разберете в неделя (26 ноември) в следващия епизод на " България от край до край ", незабавно след обедните вести.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР