Може ли един уморен от думите човек да напише книга,

...
Може ли един уморен от думите човек да напише книга,
Коментари Харесай

Костадин Костадинов, който лови читатели с Ловецът на пеперуди

Може ли един изтощен от думите човек да напише книга, която печели литературни самопризнания? Може, в случай че думите се леят като вода. А историята в " Ловецът на пеперуди " върви по вода, преносно и безусловно. Костадин Костадинов завоюва премията " Елиас Канети " за 2023 година и е Човек на деня на Свободна Европа.

Костадин Костадинов споделя, че е изтощен от думите. С това въпреки всичко е обвързвана целодневната му работа в издателство " Пан " в продължение на повече от три десетилетия - да чете и редактира думи.

Нощите обаче са отредени за неговите лични думи. В продължение на три години той ги подрежда в страниците на романа " Ловецът на пеперуди " .

С него Костадинов улавя доста читатели. Сред тях е журито на влиятелната национална литературна премия " Елиас Канети " , което в сряда му връчи наградата за 2023 година

Костадинов е поласкан от премията. Казва, че признанието го въодушевява да продължи с писането.
 Костадин Костадинов
Романът му идва след 25-годишна креативна пауза, разграничена от " подгряващия " го алманах с разкази и повести " Заливът на Ифигения " . Той е посрещнат с триумф и има номинация за премията на " Хеликон ".

" В сборника упражних някои писателски номера, с цел да се приготвя за писането на разказ ", споделя Костадинов за Свободна Европа.

Идеята за скелета на романа идва, откакто писателят вижда богатата сбирка от пеперуди на собствен другар.

" Реших, че колекционирането на пеперуди може да се трансформира в структура за разказ ".

Именно това прави Костадинов - отрежда всяка глава на романа на избран тип пеперуда. Преплита и национално вярване - когато човек почине, пеперуда отнася душата му.

" Ловецът на пеперуди " обаче стъпва и на достоверна история. Изследването ѝ лишава на Костадинов месеци изследвания на документи и записки, свързани с времето, което романът разказва - края на XIX и началото на ХХ век.

Действието в книгата се развива на към този момент изчезналия дунавски остров Адакале , а сюжетът възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните жители.

След руско-турската война в края на XIX век островът е пропуснат в Берлинския контракт и остава безстопанствен. Обитателите му са от разнообразни народности и изповядват разнообразни религии. Прехранват се с лов на риба и контрабанда. Освободени са от налози и военна тегоба. И живеят щастливо.
 През 2022 година Костадинов получи и премията на
Но романът не е толкоз исторически, колкото авантюристичен. В него се разказват най-различни кътчета от света, които създателят е видял с очите си.

Освен да написа и пътешества, Костадинов се занимава с ветроходство и обича да лови риба. Не го прави постоянно, само че постоянно е на красиви места.

Костадинов е роден в Радомир . Завършва българска лингвистика в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", след което работи като публицист. От 1990 година с другари отваря издателството " Пан ", чийто съсобственик е до през днешния ден.

Като публицист дебютира през 1991 година с книгата " Резерват за розови пеликани " , създател е на сюжета на едноименния игрален филм, както и на кино лентата " Легенда за белия глиган ".

Миналата година " Ловецът на пеперуди " (изд. " Хермес " ) завоюва и премията на " Хеликон " за модерна българска художествена прозаичност. Книгата беше номинирана и за национална литературна премия за български разказ на годината " 13 века България ".

Костадин Костадинов е женен, има две деца.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР