Може ли да се направи чисто нов парк без тротоари,

...
Може ли да се направи чисто нов парк без тротоари,
Коментари Харесай

Как се строи парк без озеленяване, тротоари и вода за 730 хил. лева ? Георги Титюков успя!

Може ли да се направи чисто нов парк без тротоари, зареждане с вода и ток, както и без... озеленяване и то против 730 000 лв.? Видно това е допустимо, в случай че го е правил някогашният зам.-кмет Георги Титюков, който сега кове законите на Пловдив в Общинския съвет.
Прочетете още
За „ новия парк ” в регион „ Източен ”, който бе предоставен да се строи от някогашния зам.-кмет по спорт, TrafficNews писа нееднократно, че с тотално комплицирано задание. При старта на публичната поръчка от документите бе видно, че няма нито ВиК част и поливна система, както и липсва част „ Паркоустройство ”. Оказва се обаче, че с изключение на двата пропуща има подобен и за построяването на тротоари и връзването към електропреносната мрежа.

Паркът в регион „ Източен ” се намира директно зад стадион „ Христо Ботев ” и пред дома на съдружния сътрудник на Георги Титюков – Владимир Кисьов. Дейностите по парка са осъществени на два парцела – единият на  ул. „ Тодор Влайков ” 24 и е с величина от 2,8 дка, а прилежащият е на ул. „ Месемврия ” и е с повърхност от 4,1 дка.

От компанията реализатор са завършили всички действия, като още от декември е на Акт 15. На място се вижда, че са построени противоречивите стадиони, има алеи, детска площадка, сцена, пейки, както и паркоместа. Отделено е даже част от парцела за кафене.

Тротоари обаче липсват. Озеленяване друго от саморасляците, поникнали сами също няма, новите лампи също са там, само че не са вързани към електропреносната мрежа. За похлупак даже няма вода за напояване на растителността, която и липсва.

Представител на компанията реализатор „ ЦИД – Атлас ” съобщи, че те са изпълнили всички действия, които са били предоставени, а даже и такива, които липсват в заданието.

„ Когато стартирахме плана представители на Община Пловдив ни обявиха, че тротоарите ще бъдат построени от регион „ Източен ”, защото са отвън обсега на парцела и ПУП-а. Също по този начин ни споделиха, че паркоустройството ще се извърши служебно от Оперативна програма „ Градини и паркове ”, както и сондажа за поливаната система. Въпреки че не беше  в заданието, ние сложихме детайлите за поливната система, само че няма по какъв начин ние да създадем сондаж, с цел да я зареждаме с вода ”, обявиха от компанията. Те споделиха, че към този момент 5 месец чакат Община Пловдив да одобри обекта, както и да реши казуса с електрозахранването. Компанията има и неизплатени средства, които чака от градските управляващи.

Проверка на TrafficNews сподели, че към днешна дата възложител на обекта – няма. Това значи, че липса заповед на кмета, с която да подреди на свои зам.-кмет да води приключването на плана. Зам.-кметът по строителство Тошо Пашов съобщи, че той не е възложител и при тежката работа, която има в неговия отдел не може да поеме повече обекти. Наследникът на Георги Титюков – Николай Бухалов също не е избран за възложител и по този начин се изпада в Параграф 22, че няма кой да приключи обекта.

Самият Георги Тиюков научи с изненада от кореспондент на TrafficNews , че няма възложител на плана, който е почнал самият той. На въпрос с проблемите с тротоарите, ВиК и осветлението, общинският консултант съобщи:

„ Когато започнахме поръчката се бяхме разбрали с управлението на регион „ Източен ” да включат тротоарите в техния контракт за поддръжка. Също по този начин „ Градини и паркове ” трябваше да създадат плана за озеленяване и да бият сондаж… властта обаче се смени и очевидно се е получило това ”, сподели някогашният зам.-кмет.

От своя страна някогашният кмет на „ Източен ” Иван Стоянов, който в този момент е зам.-кмет по екология съобщи, сподели,  че не е поемал сходен ангажимент за тротоари или сондаж. В бюджета на регион за тази година също липсват средства за изработката на тротоари или други действия по въпросния обект.

На идващия ден Георги Титюков съобщи, че е приказвал с регион „ Източен ” и зам.-кмета по екология Иван Стоянов, да се решат проблемите с тротоарите, тока, озеленяването и водата. Въпросът е  защо общинският консултант се сеща, че би трябвало да довърши нещата, които е почнал след наше питане и 5 месеца след приключването на дейностите там?

Това, което  Община Пловдив би трябвало да заплати дотук е 730 000 лв., като 250 хиляди лв. са за спортните обекти и 480 000 лв. за парковата част. Припомняме, че през 2020 година регион „ Източен ” направи служебно планиране на парка, чийто КСС-та излязоха на 140 000 лв. – с алеи, озеленяване, тротоари, поливна система…  Така правилото, че евтиното излиза скъпо, демонстрира, че има изключение и не всеки път скъпото значи по-добро.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР