Може и да звучи като нелепа шега, но е факт,

...
Може и да звучи като нелепа шега, но е факт,
Коментари Харесай

Съпружеският шев - медицински мит или реалност

Може и да звучи като нелепа смешка, само че е реалност, че така наречен " брачен тегел " съществува. Най-просто казано, това е спомагателен, кръвоспиращ тегел, който лекарят слага след раждане, при положение на естествено скъсване или на епизиотомия - прорез в региона на вагиналния отвор, за улеснение на естествения фамилен развой.

И в случай че епизиотомията е ненапълно допустима, въпреки и в днешно време тя да се прави единствено при строги медицински индикатори, то задачата на " съпружеския тегел " е само увеличение на мъжкото наслаждение по време на сексуален акт.

Някои дами настояват, че поставеният им тегел им е предизвикал голяма болежка, съпроводена с липса на доверие в техния доктор. 23-годишната американка Амара Томпсън споделя пред , че сходна операция ѝ е била направена без нейното познание, след 70 часово раждане, довело до вагинално скъсване. Единственото, което изтощената жена е запомнила са думите на лекаря, че " ще бъде щастлива, че е направил това ".

И въпреки да е предполагала, че продължителното раждане ще докара до по-дълго възобновяване, Томпсън схваща, че нещо не е наред, откакто стартира да изпитва компликация даже да седне на по-твърд стол. Започва да усеща и неща като " ощипване " и " дърпане ". Посещението при здравно лице удостоверява подозрението ѝ, че е зашита част от тъканта, която въобще не е била разкъсвана.

Томпсън се подлага на нова здравна процедура, посредством която съумява да се възвърне и даже да се върне към интимността.

За страдание обаче, тя напълно не е единствената пострадала. В изявление за Vogue от 2021 година писателката Сара Хувър споделя, че нейният акушер-гинеколог ѝ е наложил спомагателен тегел след раждането. При това " намигайки " и уточнявайки, че той е подложен " най-много за него. " През 2018 година живеещата в Ню Орлиънс цеви Сара Харкинс споделя пред Heathline, че нейното раждане през 2005 година също е завършило със кръвоспиращ тегел.

Въпреки откровенията на дамите обаче, досега няма изследвания за това какъв брой хора фактически са претърпяли сходна непотребна операция. Още повече, че тя е била прикрита с концепцията, че това е просто мит.
 Снимка 607713
 

Мнението на множеството модерни медици е, че " съпружеският тегел " не е медицински аргументиран. " Никъде в учебниците по медицина не се приказва за сходно нещо - за " стягане " на вагината след раждане за хипотетично възстановяване на половото наслаждение за колегата ", споделя акушер гинекологът доктор Дженифър Конти. " Това обаче не значи, че не се случва. "

Даун Томпсън, някогашна цеви, понастоящем бранител на майчиното здраве, на собствен ред разкрива, че е виждала сходни положения и категорично акцентира, че те са изработен от мъже акушер-гинеколози. Тя назовава сходни дейности " 100% водени от патернализъм и мизогиния ", защото дава приоритет на мъжкото наслаждение пред комфорта и даже здравето на дамата.

Епизиотомия стартира постоянно да се ползва през 20-те години на предишния век, защото се счита, че ще аргументи по-малко контузии, в сравнение с естественото вагинално скъсване. Ето за какво до 1979 година 63% от всички раждания в Съединените щати включват епизиотомия.

Едва след спомагателни проучвания, мнението за тази здравна процедура се трансформира. Става ясно, че епизиотомията може да аргументи повече щета, в сравнение с изгода и да докара до отрицателни последствия като инконтиненция (спонтанно изпускане на урина), болежка по време на сексуален акт и инфекции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР